Rehber | Kategoriler | Konular
YAş TASHiHi
Alm. Altersberichtigung (f), Fr. Rectification (f) d'age, İng. Agen rectification. Bir kimsenin nüfus kütüğüne yanlış yazılmış olan yaş kaydının ve doğum târihinin yetkili mahkeme kararı ile düzeltilmesi. Medenî Kânuna göre, mahkeme kararı mevcut bulunmadıkça, şahsî durumlara ilişkin resmî kayıtlar ve kütükler değiştirilemez (mad. 38). Kezâ, Cezâ Mahkemeleri Usûlü Kânununa göre de, Cezâ Mahkemesinde son tahkikât sırasında suçtan zarar görenlerle sanıkların yaşlarında cezâ hükümleri bakımından gereken düzeltmelerin nüfus kânunundaki usûle göre yapılması Cezâ Mahkemesine âittir. Bu konuda verilecek karar, esas hükümle birlikte temyiz olunabilir (mad. 255).
Yaş tashihine âit hükümler ve tâkip edilecek usül, 1587 sayılı ve 5.5.1972 târihli nüfus kânununda gösterilmiştir. Bu kânuna göre selâhiyetli mahkeme yaş tashihi (yaşının düzeltilmesini) isteyen kişinin ikâmet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesidir. Duruşma sırasında Cumhûriyet Savcısı, nüfus memuru da bulunur. Dâvâda şâhit dinlenebilir ve resmî evraklar ibraz edilebilir. Yaş tashihini isteyen kişi 18 yaşından küçükse onun yerine kânûnî velisi dâvâyı açar.
Temyiz Mahkemesinin (Yargıtay) ictihatlarına göre, yaş küçültülmesi talebinde bulunduğu zaman ilgilinin fizikî görünüşü, şâhitlerin ifâdeleri ve nüfus siciline kayıt olduğu târih dikkate alınır. Yaş küçültülmesi talebinde bulunulduğu zaman; yaşının düzeltilmesi istenen kimsenin sicildeki yaşına göre gerçekten daha büyük görünmesi, iddia edilen yaşta olduğunun güvenilir şâhit ve raporlarla ispatlanması, ana ve babanın nikâh yaptıkları târihin de dikkate alınması lâzımdır.
Mahkemenin, gerek yaş küçüklüğü gerekse yaş büyütmek gâyesiyle açılan dâvâ konusunda verdiği karar aleyhine temyiz yoluna (Yargıtay) gidilebilir.
Yaş tashihi sonucu ilgili kişi askerlik yaşına giriyorsa kararı veren mahkeme, durumu 15 gün içinde Askerlik Şûbesine de bildirir.