Rehber | Kategoriler | Konular

YAPIşKANBALIğI (Echeneis naucrates)

Alm. Schiffschalter, Schildfisch (m), Fr. Rémora (m), İng. Remora. Familyası: Yapışkanbalığıgiller (Echeneidae). Yaşadığı yerler: Tropik ve ılık denizlerde. Özellikleri: Başındaki tutunma vantuzu ile iri balıklara ve gemilere yapışarak kendini taşıtır. Sırtı beyaz, karnı koyudur. Çeşitleri: Birkaç türü vardır.

Başının üst kısmında birçok safikadan (yaprakçıktan) meydana gelmiş bir yapışma organı (vantuz) bulunan bir balık. Vantuz balığı da denir. Uzunluğu 90-120 cm kadardır. Birinci sırt yüzgeçi bulunmaz. Yerini yapışma organı almıştır. Köpek balığı, yunus, balina gibi iri balıklara veya gemilere yapışarak kendini bunlara taşıtarak seyahat eder. Yapıştığı balığın artık besinleriyle beslenir. Bâzan küçük balıkları avlamak için yapıştığı kısımdan ayrılır. Kendisi de usta ve hızlı bir yüzücüdür.

Yapışma organı, arkaya yönelmiş küçük dikenlerle de silahlıdır. Bunlar, yapıştığı kısımdan kayıp düşmesini önler. Bir zemine yapıştıktan sonra, kuyruğundan geriye çekilerek yerinden oynatılamaz. Öne veya yana doğru oynatılması veya yapışma organının kenarının kaldırılması gerekir. Bâzı bölgelerde vantuz balığının kuyruğuna ip bağlanarak denize bırakılır. İri bir balığa veya kaplumbağaya yapıştığında yavaş yavaş geri çekilerek kayığa alınır. Batı Hint Adalarında bu balık avlama usûlü hâlen geçerlidir. Güney vantuz balığı (Remora australis) yalnız balinalara yapışarak kendini taşıtır.

Balinanın derisindeki parazitleri ve besin artıklarını yer. Vantuz balıkları Akdeniz'de de vardır.


Konular