Rehber | Kategoriler | Konular
SüNGERTAşI
Alm. Bimsstein (m), Fr. Pierre poncu (f), İng. Pumice-Stone. Hafif, gözenekli ve köpüksü yapıya sâhip camsı volkanik bir taş. Yanardağlardan akan sıvı lavların çok hızlı bir şekilde soğuyarak katılaşması ve bu esnâda âni bir gaz çıkışı cereyanıyla meydana gelir. Gözenekli ve köpüksülüğün sebebi bu gaz çıkışıdır. Traklit ve riyolitler süngertaşının en çok rastlanan türleridir. Retikülit ve skorya diye bilinenleriyse en hafifleridir.
Süngertaşları silikatlar, alüminyum, demir, sodyum, kalsiyum ve küçük kristalli mineraller ihtivâ ederler. Fizikî özellik bakımındansa, riyolit ve traklitler beyaz, andesitler sarı veya kahverengi ve basaltik tipler siyah renklidirler. Süngertaşlarındaki boşluklar kimi zaman yuvarlak, kimi zaman da uzun veya tabla gibi olur. Eski volkanik bölgelerde bulunan süngertaşlarındaki boşluklar sular tarafından mineral çökeltileriyle doldurulmuş durumdadır.
Bu taşlar dünyânın birçok bölgesinde bulunur. Okyanus dibindeki süngertaşları su sathında katılaşan lavların daha sonra ağırlaşarak batmalarıyla meydana gelirler. Süngertaşlarının ticârî olarak mâdenciliği ABD, Hawaii, İzlanda, Macaristan, Lipari Adaları, Sicilya, Yeni Zelanda, Birleşik Almanya ve Yunanistan'da yapılmaktadır.
Genellikle bileme ve cilâlama işlerinde kullanılan süngertaşlarından son yıllarda beton îmâli, akustik kiremit yapımı alçı ve ısı izolasyonu gibi inşaat sektörünün ilgi alanına giren işlerde de faydalanılmaktadır.