Rehber | Kategoriler | Konular
SüNBüLiYYE
tasavvufta Sünbül Sinân hazretlerinin ve talebelerinin tâkip ettiği yol, tarikat. Halvetiyye yolunun kollarındandır. Sünbül Sinân Efendinin ismine nispetle Sünbüliyye adı verilmiştir.
Sünbüliyye yolunun kurucusu olan Sünbül Sinân Efendi 1451 (H.856) senesinde Merzifon'da doğdu. İlk tahsilini gördükten sonra medrese tahsili için İstanbul'a geldi. Efdalzâde Hamidüddîn Efendiden ders gördü. Ayrıca, Çelebi Halîfe ismiyle şöhret bulan Veziriâzam Koca Mustafa Paşanın Yedikule'de yaptırdığı dergâhın hocalığını yapan Muhammed Cemaleddîn Efendiden ilim ve feyz aldı. Tasavvuf yolunda olgunlaştı. Hocası ona hilâfet vererek Mısır'a gönderdi.
Üç sene müddetle Mısır'da kalıp insanlara Allahü teâlânın emir ve yasaklarını anlattı. Mekke-i mükerremeye gidip hac ibâdetini yerine getirdi. O sırada vefât eden hocasının vasiyeti üzerine İstanbul'a dönerek, onun dergâhındaki vazîfesini üstlendi. Hocasının talebelerine ders verip, insanlara İslâmiyeti anlattı. Ayasofya ve Fâtih câmilerinde vâz ve nasihat ederek insanların dünyâ ve âhiret saâdetine kavuşmaları için gayret etti. Otuz üç sene müddetle Kocamustafapaşa Dergâhının postnişînliğini yaptı. 1529 senesinde vefât edince yerine Merkez Efendi geçti.
Tasavvuftaki yoluna Sünbüliyye adı verildi. Umûmiyetle Halvetiyye yolunun esaslarına uyan Sünbüliyye yolu yaygın hale geldi. İstanbul'da yirmi civârında Sünbüliyye tekkesi faaliyet gösterdi. Sünbül Sinân Efendinin yolu asırlar boyunca insanların kurtuluş ve saâdetlerine vesîle oldu. (Bkz. Sünbül Efendi)