Rehber | Kategoriler | Konular
SANTRAL
Alm. Zentrale (f), Electrizitätswerk (n), Fr. Centrale (f), İng. Powerhouse, (Powerplant). Her türden enerjinin üretilip, dağıtıldığı merkez. Elektrik santralı, hidroelektrik santralı, nükleer santral, telefon santralı, santralların örnek verilebilecek birkaç tipidir. Santral, umûmiyetle elektrik enerji üretim merkezlerine verilen addır. Elektrik üretimi yapan santrallar arasında en yaygın olan cinsleri, kömür veya sıvı yakıtla çalışan termik santrallar, suyun dinamik ve statik enerjisiyle çalışan hidroelektrik santrallar, nükleer reaktörlerle çalışan atom santrallardır. (Bkz. Hidroelektrik Enerji, Nükleer Enerji)
Her geçen gün enerji ihtiyacının artması ve enerji kaynaklarının azalması, elektrik enerjisinin değişik yollardan elde edilmesini zorlamaktadır. Rüzgâr enerjisinden istifâdeyle hava jeneratör santralları yapılmıştır. Bunlar, Hollanda gibi bol rüzgârlı memleketlerde küçük çapta enerji ihtiyaçlarını karşılar. Güneş enerjisinden, güneş kollektörleri yaparak, ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmek mümkündür. Açık havada bir metrekareye düşen güneş ışığından yaklaşık olarak bir kilowattlık güç temin edilir. Elektrik enerjisi üretilen santrallardan bir türü de denizlerin gel-git hâdisesinden istifâdeyle çalışan gel-git santrallarıdır. Yeraltı kaynaklı termik enerjilerden istifâde edilerek de jeotermik santrallar kurulmaktadır. Yer çekirdeğinin bitmez, tükenmez bir enerji deposu olduğu düşünülürse, jeotermik santralların önemi ortaya çıkmış olur. Genel olarak sönmeye yüztutmuş yanardağ bölgelerinde jeotermik enerji sıcak suda ısı olarak yeryüzüne çıkar.
Enerjinin cinsi ne olursa olsun santrallarda umûmiyetle önce buhar elde edilir ve buhar türbinlerinin çevirdiği jeneratörlerden elektrik enerjisi temin edilmiş olur. Yalnız hava ve su ile dönen türbinler bunun dışındadır.