Rehber | Kategoriler | Konular
KAYIKçI KUL MUSTAFA
on yedinci yüzyıldaki asker şâirlerin en meşhuru. Doğum ve ölüm târihleri bilinmemektedir. Yalnız Sultan İkinci Osman'ın şehid edilmesi ve Sultan Dördüncü Murad Hanın Bağdat Seferinden bahsetmesi yaşadığı yüzyıl hakkında bilgi vermektedir. Bâzı kaynaklar 1646'dan sonra öldüğünü bildirmektedirler.
Yeniçeriler arasında yetişen en tanınmış şâirdir. Gençliğinde garp devletlerinde bulunduğu için Kayıkçı lâkabının buradan geldiği sanılmaktadır. İlk önceleri Murâd Reisle Cezayir'e giden Kul Mustafa daha sonra İstanbul'a gelerek yeniçeri ocağına katıldı. Asker olduktan sonra pekçok sefer ve savaşa katılan şâir, yazdığı şiirlerinde bunları açık bir dil ile anlatmıştır. Şiirlerinde Murâd Reisin ölümü, İran Şahının Bağdat'ı alması, Sultan Dördüncü Murâd Hanın ölümü, Sultan İbrâhim Hanın pâdişah olması anlatılmaktadır.
Sultan Dördüncü Murâd Hanın Bağdat Seferi sırasında Genç Osmân isimli bir askerin kahramanlıklarını ve şehid olmasını anlatması onun yazdığı destanın günümüze kadar gelip şöhretinin yayılmasına sebeb oldu. Asker olması, ordu ile beraber bulunması onu hep târihî olaylarla ilgilenip şiir yazmaya sevk etti. Şiirlerinde kullandığı dil sâde, samîmî ve içlidir.
Şiirlerine birkaç örnek:
Vaktine hazır ol ey Acem Şâhı
Mağripten üstüne asker geliyor
Yıkacaktır tâcın ile tahtını
Sultan Murâd Hân (ın) kendi geliyor
Ben yâre nittim neyledim
Aşkın deryâsın boyladım
Yüzümü türâb eyledim
Geçenin yoluyum şimdi
Kul Mustafa eydür coştum
Aşkın deryâsına düştüm
Çok şükür yâre buluştum
Âlemde uluyum şimdi