Rehber | Kategoriler | Konular
FENOLiK REçiNE
Alm. Phenolharz (n), Fr. Résine (f) phénolique, İng. Phenolic resin. Plastik yapmak için kullanılan çok sayıdaki maddelerden bir tânesi. Fenolik reçinelerin çoğu fenol (C6H5OH) ile formaldehit (CH2O)ten elde edilir. Fenolik reçinelere dayanan plastiğin ilki 1907'de elde edildi ve ismine bakalit denildi.
Fenolik reçineler şimdi plastik sanâyiinde çok büyük rol oynamaktadır.Çünkü mâliyeti düşük olup, mukâvemet ve dayanıklılık gibi çok faydalı tarafları vardır. Çeşitli miktarlarda pigment (boya), bağlayıcı maddeler veya plastik yapıcı gibi farklı maddeler katarak fenolik reçinelerin özellikleri değiştirilebilir. Böylece elektrikli ev âletleri, yaprak reçineler, fren balataları için yapıştırıcı, ısı izolasyonları, ağaç lifleri, kontraplak yapıştırıcıları, koruyucu kaplama gibi şeylerde kullanılır.
İki tip fenolik reçine vardır. Birinci tip fenolik reçine bazik katalizörün etkisiyle bir mol fenolün hiç olmazsa bir mol formaldehit ile reaksiyona sokulmasından elde edilir. Elde edilen reçine herhangi bir sertleştirici madde katmaksızın ısı ile sertleşir. İkinci tip fenolik reçineye novalak denir ve her bir mol fenole karşı bir molden az formaldehit kullanarak elde edilen reçine olup, asit katalizör kullanılır. Elde edilen plastik sıcaklık ile geçici olarak yumuşar. Bu plastik sertleşme, sertleştirici bir madde (hekzametilen tetra amin gibi) ile olur.
Çok az fenol reçinesi (plastiği) ısı ile yumuşar. Isı ile yumuşayan fenol reçinesi reaksiyonda fenol yerine alkillenmiş fenoller kullanarak yapılır. Bu tür, boyalarda, mobilyalarda veya diğer kaplamalarda kullanılır.