Rehber | Kategoriler | Konular
FERiD KaM
şâir, yazar. 1864 senesinde İstanbul'da doğdu. 1944'te Ankara'da vefât etti. Asıl adı Ömer olup, askerî doktorlardan Ahmed Muhtar Paşanın oğludur. İlk tahsilini Beylerbeyi Rüşdiyesinde yaptı.Özel hocalardan, Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. İki sene Nüzhet Efendi'den ders okudu. Bu arada câmi derslerine devâm etti. 1905'te M. Âsım Efendiden icâzet aldı.
1887'de Hâriciye Nezâreti tercüme odasına mülâzım olarak girdi. 1888'de Fransızca muallimi oldu. 1914 senesinde Süleymaniye Medresesi Felsefe-i Umûmiye Târihi müderrisliğine, 1918'de Dârul-Hikmet-il-İslâmiyye üyeliğine tâyin edildi.1919'da Edebiyât Fakültesi, 1924'te Dârülfünûn'da İran Edebiyâtı müderrisi oldu. 1933 senesine kadar bu görevde kaldı. 1943 senesinde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde aynı kürsüye öğretmen olarak tâyin edildi.
Ferid Kâm, büyük bir araştırma ve okuma arzusuyla doluydu. Türk, Fars ve Arap edebiyâtını derinliğine inceledi. Acem taklidinden kurtulamayan Osmanlı şâirlerini tenkid etti. Edebiyât, felsefe, kimyâ, kelâm, din ve târih konularında çalışmalar yaptı. Şiirlerinde; mesnevî, gazel ve kıt'a gibi nazım şekillerini kullandı. Eserlerinde; dinsizliğin mahzurlarını, kazâ ve kader meselelerini anlattı ve materyalist görüşleri şiddetle tenkid etti.
Köprülü Fuâd, İzmirli İsmâil Hakkı, ŞerâfeddinYaltkaya, MehmedAli Aynî ve akradaşlarının; ?... Din eski şekillere bağlı kalamaz. Türk Demokrasisinde, din de muhtaç olduğu inkişâfı göstermelidir. Câmilere, elbise askıları, sıralar konmalı, içeriye ayakkabı ile girilmelidir.İbâdet lisânı Türkçe olmalı; âyetler, hutbeler Türkçe okunmalıdır.Câmilere müzik âletleri konmalıdır. Hutbeleri imâmlar değil din filozofları okumalıdır... vb.? şeklinde hazırlanan rapora imzâ atmalarını eleştirmiş ve bu rapora şiddetle karşı çıkanlardan biri olmuştur.Onların reformist, yenilikçi hareketlerini tenkid etmiştir.
Ferid Kâm, 1889'da Fatma Rukiyye Hanımla evlenmiş ve bu evlilikten 3 kız ile iki oğlu olmuştur.
Eserleri:
Türrehât, Âsâr-ı Edebiye Tetkikâtı Dersleri,Şerh-i Mütûn, İran Edebiyâtı, Dînî Felsefî Müsâhabeler, Vahdet-i Vücûd, Kınalızâde Ali Çelebi, Felsefe Târihi Notları, Ceride-i İlmiye, İlm-i Ahlâk.