Rehber | Kategoriler | Konular
FEN BiLiMLERi
Alm. Positive Wissenschaften, Fr. Positif sicience, İng. Positive Sciences. Astronomi, biyoloji, botanik, kimyâ, jeoloji, matematik, tıp, fizik, zooloji gibi bilimlere verilen genel ad. Fen bilimlerinin esâsı, tabiattaki olayları incelemek, elde edilen bilgileri gruplandırmak ve aralarındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Fen, daha sonra değişik olayların sonucunu bu bağıntılar yardımıyla önceden haber verir.Meselâ yer çekimi ve gezegenlerin hareketini inceleyen ve bu konudaki bağıntıları ortaya koyan fen, güneş ve ay tutulmasının zamânını önceden bildirebilir. Hava hareketlerini ve bununla ilgili bağıntıları inceleyen fen, gelecek için oldukça gerçekçi hava tahmini yapabilir.
Bâzı olayların açıklanmasında karşılaşılan güçlükler, ortaya konan bağlantıların tekrar ele alınmasını ve bâzen bunlarda değişiklik yapılmasını zorunlu kılabilir. Tabiattaki olayların gözlem yoluyla incelenmesiyle elde edilen bilgiler değerlendirilerek genel bağıntılar araştırılır. Bunlar, olaylarla ilgili sebep-netîce ilişkilerinin yorumundan ibârettir. Bu ilişkilerin ortaya çıkarılması için hipotezler kurulur. Deneyler yapılarak bu hipotezler devamlı kontrol edilir. Sonuçta, bu konuda bir teori veya bir kânun ortaya çıkarılır.
Fen bilimleri insanlık târihiyle birlikte var olmuştur.Yeryüzünde yaratılan ilk insan olan Âdem aleyhisselâma, peygamber olduktan sonra Allahü teâlâ tarafından Cebrâil isimli melekle kitap gönderildi. Bu kitapta dînî bilgilerin yanında fizik, kimya, tıp, eczacılık, matematik bilgileri de vardı. Akıl ve idrak sâhibi olan insan, kendisinin ilgi sahasına giren bu bilimleri zamanla ilerleterek bugünkü hâline getirdi. (Bkz.İlim)