Rehber | Kategoriler | Konular
ETiLEN OKSiT
Alm. Athylenoxud n, Fr. Oxide m, dethylenene, İng. Ethylene oxide. Siklik eter veya epoksidin en basit üyesi. Formülü:
CH2 ? CH2
/
O
olup, epoksietan diye de adlandırılır. Büyük miktarı, antifiriz olan etilen glikol, iyonik olmayan emülsiyon yapıcı madde, plastik, plastik özellik verici, sentetik kauçuğun bir tipinin ve çeşitli sentetik tekstil îmâlatında kullanılır. Diğer önemli kullanılışı ise gaz hâlinde sterilize vâsıtası olarak kullanılmasıdır. Kullanılış şekli % 10 etilen oksit, % 90 CO2 karışımı hâlindedir.
Elde edilmesi: Etilen oksidin elde edilmesinde kullanılan bir metod da etilen ile hipoklorit asidi reaksiyona sokulur ve elde edilen etilen klorhidrin, kireç sütü ile etilen okside döndürülür.
En yeni metod ise, etilenin gümüş katalizör kullanarak, muayyen (sınırlı) miktardaki hava ile doğrudan doğruya oksitlenmesi şeklindedir. Şimdi,benzin üretimi esnasında çok ucuz bir şekilde yan ürün olarak elde edilmektedir. Oksidasyon işlemi hayret verecek kadar randımanlıdır. Aynı zamanda mevcut imkân da büyüktür.
Özellikleri: Etilen oksit 10,4°C'de kaynar, -111,7°C'de erir. Yoğunluğu d=0,896 g/cm3tür. Molekül ağırlığı 44,05 gramdır. Suda her oranda çözünür. Normal alifatik eterden farklı olan etilen oksit, ortamda az miktardaki asit veya baz mevcut olması hâlinde su, hidrojen sülfür, amonyak, siyanür asidi, amin ve alkol gibi molekülünde aktif hidrojen bulunan maddelerle hemen reaksiyon verir. Meselâ su ile etilen glikolü: