Rehber | Kategoriler | Konular

SAINT LUCIA

DEVLETİN ADISaint Lucia

BAŞŞEHRİCastries

NÜFÛSU135.000

YÜZÖLÇÜMÜ620 km2

RESMÎ DİLİİngilizce

DÎNİHıristiyan

PARA BİRİMİDoğu Antiller Doları

Doğu Karayip Denizindeki küçük bir ada üzerinde yeni kurulmuş bir devlet.



Târihi

Adanın ilk keşfedilme târihi bilinmemektedir. 1605'te ilk olarak İngiltere, adaya yerleşme teşebbüsünde bulunmuştur. Saint Lucia, Fransız ve İngilizler arasında defalarca el değiştirdikten sonra, 1814'te Paris Antlaşmasıyla İngiltere'ye bırakıldı. 1967'de muhtariyet elde eden ada, 22 Şubat 1979'da bağımsızlığına kavuştu.

Fizikî Yapı

Ada, 45 km uzunluğunda ve azamî 19 km genişliğinde olup, yaklaşık yüzölçümü 620 km2dir. Ada dağlık ve güzel manzaralı bir görünüme sâhiptir. En yüksek noktası 950 m yüksekliğindeki Morne Gimie'dir. Çok sayıda küçük akarsular birbirleriyle birleşirler. Bunlardan bâzıları geniş verimli vâdiler boyunca akar.

İklim

Saint Lucia, kuzeydoğu alizelerinin yolu üzerinde yer alır ve tropikal bir iklime sâhiptir. Yıllık yağış ortalaması 1295 mm ile 2970 mm arasında değişir. Yağış en fazla haziran ve ağustos aylarında görülür. Sıcaklık ortalamaları ise 26° ile 21°C arasındadır.

Tabiî Kaynakları

Adanın beşte biri ormanlıktır. Adada henüz bilinen bir mâden yoktur.

Nüfus ve Sosyal Hayat

135.000 nüfuslu adanın büyük çoğunluğu Afrika asıllıdır. Adadaki tek büyük şehir, 45.768 nüfuslu başşehri Castries'tir. Nüfus yoğunluğu km2 başına 200 kişidir. Halkın % 90'ı katoliktir. Her ne kadar İngilizce ülkenin resmi lisanı ise de, halkın bir bölümü tarafından Fransızcanın bozulmuş bir şekli konuşulmaktadır. İlk öğretim mecbûrî olup, okuma-yazma oranı % 78'dir.

Siyâsî Hayat

Ada, parlamenter bir demokrasiyle idâre edilmektedir. İdârî bölgeleri, her biri, bir papazın idâresinde bulunan 16 mıntıkadır. Saint Lucia, 1979'da Birleşmiş Milletler Teşkilâtına üye olmuştur. Ayrıca İngiliz Milletler Topluluğunun bir üyesidir.

Ekonomi

Ekonomi esas îtibâriyle tarıma dayanır. Muz, kakao, büyük hindistancevizi ve turunçgil meyveleri belli başlı bitkilerdir. Turizm ve îmâlât sanâyii iyi durumdadır. Rom yapımı, balıkçılık, tuğla imâlâtı gelişmiştir. Karayolları yeterli seviyededir. İki havaalanı ve Castries'te iyi bir liman vardır. Başlıca ithal malları makinalar, et, kâğıt ve kâğıt ürünleri, yiyecek ve giyecek, gübre ve araçlardır. Ticâret yaptığı belli başlı ülkeler: ABD, İngiltere, Trinidad ve Tobago'dur.


Konular