Rehber | Kategoriler | Konular
SAINT VINCENT
DEVLETİN ADISaint Vincent ve Grenadineler
BAŞŞEHRİKingstown
NÜFÛSU115.000
YÜZÖLÇÜMÜ390 km2
RESMÎ DİLİİngilizce
DÎNİHıristiyan
PARABİRİMİDoğu Antiller Doları
Karayip Denizinin doğusunda Saint Vincent Adası ve bunun yakınındaki irili ufaklı 600 adadan müteşekkil Grenadinelerin bir kısmı üzerinde kurulmuş yeni bir devlet. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğuna ve 1980'den beri Birleşmiş Milletler Teşkilâtına üyedir.
Târihi
Saint Vincent, 1498'de Christopher Colombus tarafından keşfedilmiştir. On yedinci yüzyıla kadar Avrupalılar adaya yerleşmemişlerdir. On yedinci ve on sekizinci yüzyıllarda adayı ele geçirmek için İngiltere veFransa birbirleriyle mücâdele ettiler. Nihâyet 1783 Versailles Antlaşmasıyla ada İngiltere'ye bırakıldı. 1969'da, ada bağlı bir devlet statüsü elde etti. 27 Ekim 1979'da bağımsızlığını kazandı.
Fizikî Yapı
Saint Vincent, volkanik bir yapıya sâhip olup, üzerinde kuzeyden güneye uzanan engebeli bir dağ silsilesi yer alır. Dağ silsilesinin en yüksek noktası 1220 m'ye yükselen kuzeydeki Soufriere volkanıdır.
İklim
Ortalama sıcaklık 27°C civârındadır. Yıllık yağış miktarı 2540 mm'nin üstündedir. Kurak mevsim şubattan nisana kadar devam eder. Yazın arasıra esen kasırgalar adada büyük zararlara yol açar.
Nüfus ve Sosyal Hayat
115.000 nüfuslu ülkenin büyük çoğunluğu Afrika asıllıdır. Halk İngilizce konuşur. Başlıca din grupları: Metodistler (Protestanlığın bir mezhebi), Anglikanlar ve katoliklerdir. Okuma yazma oranı % 95'tir. Adanın tek büyük şehri 26.000 nüfuslu başşehir Kingstown'dır.
Ekonomi
Saint Vincent'in ekonomik hayâtının tamâmı birkaç bitkiye ve turizme bağlıdır. Muz, ararat ve büyük hindistancevizi, yetiştirilen başlıca bitkilerdir. Muz, ihrâcatın % 62'sini teşkil eder. Ticârî münâsebetlerde bulunduğu ülkeler ABD, İngiltere, Trinidad ve Tobago'dur. Başkent Kingstown adanın tek büyük limanıdır.