Rehber | Kategoriler | Konular
MERVaNiLER
on ve on birinci yüzyılda Diyarbakır'da hüküm süren Müslüman bir hanedân. Mervânîlerin kurucusu Bâz, onuncu asrın ortasından îtibâren Doğu Anadolu'da fetihlere girişti. İlk önce, Erciş'i ve çevresindeki müstahkem mevkîleri aldı. Hânedânın beyi Bâz, nüfûzunu kuvvetlendirerek Büveyhîlerin hâkimiyetindeki Diyarbakır, Silvan ve Nusaybin'i ele geçirdi. 984'te Şiî Büveyhî Samsamüddevle Merzubânî'yi mağlup edip, Musul'u zaptetti. Bölgedeki Şiî Büveyhî nüfuzunu kırdı. Bağdat'ı ele geçirmek istediyse de başaramadı ve Musul'u boşaltmak zorunda kaldı. 991 senesinde tekrar Musul'u ele geçirmek için harekete geçen Bâz, yapılan muhârebeler sırasında öldürüldü.
Yerine geçen yeğeni Hasan bin Mervan Hamdânîlerle mücâdeleye devâm ederek, onları iki defa mağlup etti. Hasan bin Mervan, 997 senesinde Diyarbakır'da öldürülünce yerine kardeşi Saîd bin Mervan geçti. Ancak kendisine karşı çıkan Nasr bin Mervan 1011 senesinde Saîd'i zehirleterek Mervânî tahtını ele geçirdi.
Elli yıldan fazla hüküm süren Nasr bin Mervân, Mervânîlerin bölgedeki hâkimiyetini kuvvetlendirip, refahını yükselti. Abbâsî halîfeliğinin yüksek hâkimiyetini tanıdı. Devrin kuvvetli komşu devletlerinden Bizanslılar ve Fâtımîler'e karşı istiklâlini koruyacak kadar mahâretle münâsebette bulundu. Nasr devrinde; Diyarbakır, Silvan ve çevresindeki şehirlerin refahı yükselip, kültür ve sanat eserleri meydana getirildi. Hayır eserleri ve sosyal müesseselerin yapımına ahâli de katıldı.
Nasr bin Mervan'ın ölümünden sonra sırasıyla tahta geçen Said, Nâsır ve Mansur devirlerinde Mervânîlerin gücü zayıfladı. Sultan Melikşah döneminde Selçuklu orduları gelerek bölgeyi tamamen ele geçirdiler (1085). Son Mervânî hükümdarı Mansur, 1096 senesinde ölünceye kadar Ceziret-i İbni Ömer (Cizre)'de yaşadı.
Mervânî Emirleri
Bâz(Onuncu yüzyılın ortaları-991)
Hasan bin Mervân (991-997)
Saîd bin Mervân (997-1011)
Nasr bin Mervân (1011-1061)
Saîd (1061-1063)
Nâsır (1069-1079)
Mansur (1079-1085)