Rehber | Kategoriler | Konular
LüFER (Temnodon soltator)
Alm. Blaufisch, Fr. Temnodon sauteur, İng. Bluefish. Familyası: Hanigiller (Serranidae). Yaşadığı yerler: Tropik ve ılıman denizlerde bulunur. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de boldur. Özellikleri: Eti lezzetli, yırtıcı, bir balıktır. Kendinden büyük balıklara da saldırarak parçalar. Ömrü: 15 yıldan fazla. Çeşitleri: Uzunluklarına göre, defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer ve kofana gibi isimler alır.
Hanigiller âilesinden, tropik ve ılıman denizlerde yaşayan etçil bir balık. Beyaz yağlı eti çok lezzetlidir. Yandan hafif yassı, vücudu küçük pullarla örtülü ve beyaz renklidir. Sırtı koyu mavi, yeşil ve bâzen de kirli sarıya çalar. Yüzgeçleri sarımtraktır. Alt ve üst çenesinde keskin sivri dişler vardır. Üst çene, alt çeneden daha kısadır. Atılgan ve cesur bir balıktır. Balıkçılar buna ?canavar? veya ?dişli? derler. Genellikle Atlas ve Hint okyanuslarında bol miktarlarda sürüler hâlinde dolaşır. Kuzey ve Güney Amerika, Kolombia, Arjantin, Kanarya Adaları, Portekiz, İspanya, Kuzeybatı Afrika ve Türk denizlerinin sâhil bölgelerinde rastlanır. Orta ve Kuzey Pasifikte hiç yoktur. Pasifiğin Avustralya ve Yeni Zelanda çevresinde nâdir görülür. Büyüklük ve ağırlıklarına göre isim alırlar.
İsmiBoyAdediAğırlığı
Defneyaprağı8-10 cm23-401 kg
Çinekop10-20 cm16-221 kg
Sarıkanat20-25 cm9-151 kg
Lüfer25-35 cm3-81 kg
Kofana35-40 cm11-1,5 kg
(ve daha büyükler)
Kuzey Afrika sâhillerinde 20-33 kg Azor Adalarında 11 kg ağırlıkta ve 1 metre boyunda lüferlere rastlanır. Ancak yurdumuzda bulunan lüferlerin boyu 20-40 cm arasındadır.
Boğaziçi'nde ve Marmara'da bol bulunurlar. Mayıs ayında Marmara Denizinde yumurtladıktan sonra Karadeniz'e göç ederler. Daha sonraları yeniden Marmara, Ege veAkdeniz'e göç ederler. Kışı, Boğaz ve Marmara'da geçirirler. İstanbul sularında her mevsim bulunur. Fakat en çok ağustos ve eylülde avlanırlar. Oltaları kestiğinden ve balıkçıları dişlediğinden ?canavar? diye anılır. Büyük ve küçük lüferler ayrı ayrı yerlerde ve ayrı sürüler hâlinde dolaşır. Çok obur ve yırtıcı olan lüferler, kendinden küçük balık sürülerini takip ederler. Hamsi ve istavrit sürüsüne daldıklarında tam bir katliam yaparlar. Bâzan toriklere de sarkıntılık yaparak parçalar koparırlar. Başlıca düşmanları yunustur. Yunus, etleri lezzetli olduğundan lüfer sürülerini takip eder. Bâzan lüferler bir araya gelerek yunusa saldırır ve derisinden parçalar kopararak kaçırırlar. Hemcinslerinin küçüklerini de yerler.