Rehber | Kategoriler | Konular

KOLiBRi (Trochilus)

Alm. Kolibri (m), Fr. Colibri (m), İng. Humming-bird. Familyası: Kolibrigiller (Trochilidae). Yaşadığı yerler: Güney ve Orta Amerika'da yaşarlar. Özellikleri: Kuşların en küçükleri ve renk bakımından en güzelleri. Gerisin geriye uçabilir ve havada belli noktada durabilirler. Düz veya kıvrık ince uzun gagalarıyla çiçeklerden balözü toplar ve havada uçan küçük böcekleri de avlarlar. Arı kolibri 1,5 gr ağırlıkta, 2,5 cm uzunluktadır. Çeşitleri: 400'den fazla türü vardır. Arı kolibri, dev kolibri, kılıçgagalı kolibri, Meksika yıldızı, boynuz gaga meşhurlarıdır.

Kolibrigiller âilesi türlerinin genel adı. Sinek kuşları olarak da bilinirler. Güney ve Orta Amerika'ya mahsus en küçük kuşlardır. Havada kanat çırparak durabilen ve gerisin geriye uçabilen yegâne kuş çeşididirler. Uçarken arı gibi vızıltılı ses çıkarırlar. Düz veya kıvrık ince uzun gagalarıyla çiçeklerden nektar (balözü) emer, yapraklar üzerinde biriken çiğ damlalarını içer, küçük böcekleri de avlarlar. Boyları 6-21 cm arasında değişen 400'den fazla türü vardır. Arı kolibri 2,5 cm uzunluğunda ve 1,5 gr ağırlığında olup bir bal arısı iriliğindedir. Dev kolibri ise, 21 cm uzunluğa ulaşır. Kolibrilerin çoğunun boyu gagaları dâhil 5-6 cm'yi geçmez. Mâdensel parıltılı renkleri, gökkuşağı gibi ışığın bütün renklerini yansıtırlar. Erkek kolibriler bu renkli tüylerle dişilerini cezbederler. Sâniyede 50-80 defâ kanat çırpar, bir dakika içinde 40 çiçeği ziyâret edebilirler. Çiçeklerin balözünü emerken kanatlarını hızla çırparak havada dururlar. Bal özünü emdiklerinden gagaları ince uzundur. Kılıç gagalı kolibride gaga uzunluğu, baş, vücut ve kuyruk uzunluklarının toplamı kadardır. Çok enerjik olduklarından hergün ağırlıklarının iki üç katı besin yemek zorundadırlar.

Saatte 100 km hızla uçar, geceyi hareketsiz geçirerek dinlenirler. Havaların soğumasıyla çiçeği bol olan bölgelere doğru göç ederler. Kolibriler son derece cesur ve atılgandır. Bâzan kendilerinden 20 defâ daha büyük olan kuşların üzerine hücum ederek, vücutlarının veya kanatlarının altına yapışıp, hiddetlerini teskin edene kadar bunları gagalarlar.

Üreme dönemlerinde erkekler havada birbirleriyle dövüşürler. Dişi, toprak üzerinde ceviz büyüklüğünde yaptığı yuvasına iki yumurta yumurtlar. Yavrular iki haftalık bir kuluçka sonucu yumurtadan çıkar ve üç haftada yuvayı terk ederler. Süs kuşu olarak tutulursa da hareketli olduklarından esaret hayâtına dayanamazlar.


Konular