Rehber | Kategoriler | Konular

iSLaM EKONOMiK VE TiCaRi işBiRLiği DaiMi KOMiTESi (iSEDAK)

İslâm ülkeleri arasında ekonomik ve ticârî yönden işbirliği sağlamak gâyesiyle kurulmuş olan dâimi komite. İslâm Konferansı Teşkilâtının bünyesinde faaliyet gösteren İSEDAK, 25-28 Ocak 1981 târihlerinde Suudi Arabistan'ın Taif şehrinde toplanan 3. İslâm Zirvesi sırasında kuruldu. Ancak o zaman İSEDAK başkanı seçilemediği için 1984 senesine kadar faaliyete geçemedi. 1984 yılı başında Fas'ın Kazablanka şehrinde yapılan 4. İslâm Zirvesine katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Kenan Evren, İSEDAK başkanlığına seçildi. Komitenin ilk toplantısı 14-16 Kasım 1984 târihlerinde İstanbul'da yapıldı. Bu toplantıya sâdece Ticâret Bakanları katıldığı halde 1986'dan itibâren kendi ülkelerinde ekonomiden sorumlu bütün bakanlar dâvet edildi.

Toplantılarda alınan kararların denetlenmesi ve koordinasyonu İSEDAK İzleme Komitesi aracılığıyla sağlanmaktadır. Toplantıların ön çalışmaları ile bakanların onayına sunulacak rapor ve karar taslakları yüksek seviyeli uzmanlar tarafından İSEDAK Toplantısından iki gün önce, Devlet Plânlama Teşkilâtı Müsteşarının başkanlığında hazırlanmaktadır. İSEDAK'ın sekreterya ve koordinasyon hizmetleri ise Devlet Plânlama Teşkilâtı bünyesinde 1985 yılında kurulan İslâm Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Başkanları tarafından yürütülmektedir. İSEDAK İzleme Komitesi, Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan, Gine, Ürdün ve Filistin Kurtuluş Teşkilâtı temsilcilerinden meydana gelmektedir. İSEDAK'la ilgili gelişmeler İslâm Konferansı Teşkilâtına peryodik olarak rapor edilmektedir.

İSEDAK'ın başkanlığı Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından yürütüldüğü için, yıllık toplantıları her yıl İstanbul'da yapılmaktadır. Toplantıların bakanlar seviyesinde yapılan çalışma oturumlarına, Ekonomiden Sorumlu Türk Bakan başkanlık etmektedir.

İSEDAK'ın çalışma sahasında; ticâret, sanâyî, gıda güvenliği; zirâî kalkınma, ulaştırma, haberleşme, enerji, teknik işbirliği ve bayındırlık, tercihli bir ticâret sistemi kurulması, İhrâcât Kredi Sigortası ve Yatırımların Garantisi Mekanizması Kuruluş Antlaşması gibi teknik projeler yer almaktadır. İSEDAK ülkeleri arasında bir ticâret enformasyon ağı kurulması, standartların hormonizasyonu konularında çalışmalar sürdürülmektedir. KEİB ülkelerinde kullanılmamış kaynaklar mevcut olduğundan bu ülkelere yönelik projelerin hayâta geçirilmesi hâlinde AT'a rakip bir ekonomik güç meydana getirilmiş olacaktır.


Konular