Rehber | Kategoriler | Konular

iBRaHiM PAşA SARAYI

İstanbul'da, SultanAhmed meydanında, Kânûnî SultanSüleymân Hanın sadrâzamı İbrâhim Paşanın inşâ ettirdiği ve ikâmet ettiği saray. İçerisinde bir kule ve çardağı, köşk, hazîne odası, hamam, kiler, mutfaklar, dîvânhâne, hassa evleri gibi kısımları bulunan bu saray, çok kısa bir sürede inşâ ettirilmiştir. 1521'de seferden dönen Pâdişâh burada ağırlanmış ve İbrâhimPaşanın Hatice Sultanla evlenmesi münâsebetiyle yapılan düğün yine bu sarayda olmuştur.

1525'te meydana gelen bir isyanda, saray bir hayli tahrip görmüş, kapı ve pencereleri parçalanmıştır. 1531'de şehzâdelerin sünnet merâsimi dolayısıyla yapılan eğlenceleri seyretmesi için, pâdişâha mahsus olmak üzere meydanı gören bir kasr inşâ edilmiştir.İbrâhim Paşanın ölümünden sonra sarayın bir kısmı, kapıkulu ocağına asker yetiştirmek üzere acemioğlanı mektebi hâline getirilmiş, geri kalan kısmı da yine saray olarak kullanılmaya devâm edilmiştir. 1571-72 de Mîmâr Sinan tarafından tâmir edilerek, 1582'de Feridûn Bey ile Ayşe Sultânın düğünleri burada yapılmıştır. 1585'te bir tâmir daha gören saray İbrâhim Paşaya tahsis edilmiştir. Daha sonra 1645'te Yusuf Paşa, 1648'de Telli Haseki'ye verilen saray, 1652'de çıkan bir yangında tamâmen yanmıştır. 1720'de Nevşehirli Dâmât İbrâhim Paşa tarafından tâmir veya yeniden inşâ ettirilmişse de 1742'de tekrar yanmış ve bir daha tâmir ettirilmemiştir.

Daha sonra saraya bağlı bâzı binâlar, çeşitli hizmetler için kullanılmıştır.Çevresindeki binâların bir kısmı da tâmir ettirilerek tapu dâiresi, cezâevi ve askerî hizmetler binâsı olarak faydalanılmıştır. Esas saray bölümü son yıllarda tamâmen restore edilmiş ve 1983 senesinde Anadolu Medeniyetleri Sergisi için kullanılmıştır.Serginin sona ermesinden sonra saray, Türk-İslâm Eserleri Müzesi hâline getirilmiştir.


Konular