Rehber | Kategoriler | Konular
HARP
Alm. Krieg (m), Fr. Guerre (f), İng. War, battle. Barış yolu ile çözümlenemeyen hususların halledilmesi için devlet veya devletler topluluğunun diğer devlet veya devletler topluluğu ile topyekün çarpışması hâli.Cemiyet hâlinde yaşıyan insanlar, târih boyunca durumlarına göre birbiriyle harp yapmışlardır. Târih boyunca harplerin çoğu bulundukları çağdaki silahların niteliklerine ve ordularının miktârına göre korkunç neticeler meydana getirmiştir. Bir kısmı ise târihin akışını değiştirmesine sebep olmuştu.
Harplerin, incelendiğinde genel olarak şu sebeplerden çıktığı söylenebilir: Toprak, ganîmet, şan, şöhret kazanmak; bâtıl ve hakîkî dinleri yaymak ve sömürge hâlinde veya istilâ edilen devletlerin istiklâllerini kazanmak.
Yirminci asırda arka arkaya devâm eden harpler ise bütün dünyâyı içine aldığından bunlara ?Cihan? (Dünyâ) Harbi isimleri verilmiştir.Önceleri cephelerde olan harpler günümüzde harp araçlarının son derece gelişmesiyle bütün topraklarda olmaktadır. Bu bakımdan bir ülkenin sâhib olduğu bütün kaynak ve vâsıtalar harbe iştirâk ettiğinden böyle harplere, topyekün harp denilmektedir. Devletler veya bloklar arasında silahsız, siyâsî, ekonomik ve psikolojik güçler arasında yapılan harplere ?soğuk harb? adı verilir.Silahlı bir çatışma hâlinde olmayan rakîb devlet ve blokların bugün uyguladıkları soğuk harp usulleri o devleti içten yıkma veyıpratma esâsına dayanmaktadır.
Harp oyunları: Nazarî olarak dost ve düşman kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetleri ortaya dökülerek harp başlatılarak sevk ve idâre edilir.Hakîkî savaşta olabilecek bütün ihtimaller ortaya atılarak durum muhâkemeleri yapılır ve kararlar alınır. Harekât müdürlüğünün sevk ve idâresinde yapılan harp oyunlarında karşılıklı fikir tartışması açılır ve sonunda en iyi neticeye varılır. Belli günler içinde oynanan harp oyunları sonunda genel bir tenkit yapılarak eksiklikler belirtilir. Bu aksaklıkların kaldırılması için tedbirler tesbit edilir. Böylece çok faydalı bir askerî eğitim sağlanmış olur. Harp oyunlarının yapıldığı birliklerin büyüklüğüne göre uygun rütbedeki subaylar ve birlik komutanları katılırlar.