Rehber | Kategoriler | Konular
YABANCI SERMaYE
Alm. Auslandskapital, Fr. Capitaux etrangers, İng. Foreign Capital. Bir ülkeye ekonomik gâyelerle çeşitli şekillerde gelen sermâye. Bu para, ham madde, techizat, tesis ve teknoloji şeklinde olabilir. Dünyâ devletlerinin pekçoğunun kânunlarında yabancı sermâyeyi teşvik eden maddeler vardır. Yalnız yabancı sermâyenin ana hedefi yüksek kâr sağlayıp, bunun önemli bir kısmını döviz hâlinde dışarıya çıkarmak olduğundan devletler bunun asgaride olması için gerekli tedbirleri alırlar.
Yabancı sermâyenin sâdece az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere geldiği, zengin gelişmiş ülkelere gitmediği fikri yanlış bir hükümdür. Halbuki yabancı sermâye kâr imkânı olan her ülkeye, kânûnî bir mahsur olmadıkça, kendisini garantide bulduğu müddetçe girer ve çalışır. Dünyâ devletleri içinde zenginliği ve teknolojisiyle en önde gelen ABD ve Japonya'da pekçok yabancı sermâyeli firma faaliyet göstermektedir. Bu ve bunlara benzer devletlerin istikrarlı idâreleri, özel mülkiyetin kânunlarla himâye edilmeleri, yabancı sermâyenin tercih sebepleridir. Günümüzde yabancı sermâye hareketleri sâdece demokrasiyle idâre edilen devletlere âit bir olay olmaktan çıkmıştır. Eski sosyalist doğu bloku devletlerinin bir kısmı da yavaş yavaş yabancı sermâyeyi kendi ülkelerine çekmenin şartlarını aramaktadırlar.
Memleketimizde yabancı sermâyenin gelmesi Devlet Plânlama Teşkilâtının onaylaması ve Bakanlar Kurulunun müsâadesiyle olmaktadır. (Bkz. Yabancılar Hukûku)