Rehber | Kategoriler | Konular

RESiF

Alm. Riff (n), Klippe (f), Fr. Récif (m), İng. Reef. Hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması netîcesi ortaya çıkan birikme. Su hizasında bulunan kaya zincirlerine de ?resif? ismi verilmektedir. Mercanların açık denizlerde teşekkül ettirdikleri birikintilere ise atol denmektedir.

Resifler, sıcaklığı 18 derecenin üstünde olan denizlerde görülmektedir. Bu derecenin altındaki denizlerde resife rastlanmaz. Bu sıcaklık derecesinde bulunan denizler 35. kuzey, 32. güney paralelleri arasında yer almaktadır.

Okyanusya'da, Avustralya'nın güneydoğu ve kuzeybatı kıyılarında, Hind Okyanusunda, Afrika ve Amerika kıtalarının doğu kıyı kısımlarında, Endonezya Adaları ile Kızıldeniz'de Akdeniz kıyılarının bâzı yerlerinde de mercan resiflerine rastlanmaktadır. Resifler çok az büyürler. Büyüme oranları yılda birkaç milimetre ile üç cm arasında değişmektedir. Mercanların denizlerde meydana getirdikleri resifler üç kısımdır:

Atoller: Bunlar deniz ortasında dâireler şeklinde görünürler. Atoller bâzen deniz ortasında büyük yığınlar hâlinde görülür. Çaplarının 60 km'ye ulaştığı görülmektedir.

Set resifleri: Kıyıdan 100-150 metre kadar açıklarda kıyı kısımlarına paralel olarak uzanırlar. Avustralya'nın kuzeydoğu kıyı açıklarında bulunan ve 2400 km uzunluğunda olan ?büyük set? diye isimlendirilen resif, bunlardan biridir.

Kıyı ve kenar resifleri: Mercanların, hemen karaların kenarlarına kıyı şeridine yerleşmesiyle meydana gelir.


Konular