Rehber | Kategoriler | Konular
REKTUM
Alm. Rectum (n), Mastdarm (m), Fr. Rectum (m), İng. Rectum. Göden barsağı da denilen, kalın barsağın anüs deliğinden önceki son kısmı. Yaklaşık 12 cm uzunluğundaki rektum, üst kısımda karın çeperine, alt kısımda ise sırt duvarına doğru bir içbükeylik gösterir. Rektumun içinde yarım ay şeklinde kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar anüse doğru bir kör boşluğu meydana getirirler. Dışkının rektuma girmesi genellikle dışkılama refleksini uyandırdığından rektum genellikle boştur.
Rektumda görülen başlıca hastalıklar, apseler, burasının kanseri, basur, fistüllerdir. Rektum kanseri genellikle orta yaşlı erkeklerde kanama, kabızlık, ishal nöbetleri, rahatsızlık hissi ve dışkılayınca boşalamama duygusu ile belirir. Tedâvide erken teşhis edilmiş olmak şartıyla rektum çıkarılır ve barsağın devamlılığı sağlanır.
Rektumdaki hastalıkları kesin teşhis edebilmek için anüs gözlenmeli, rektum parmakla muayene edilmeli, rektoskop denilen âletle rektumun mukozasına bakılmalıdır.
Rektum kalın barsağın son kısmı olması dolayısıyla, sindirim işleminin son rötuşlarının yapıldığı yer sayılabilir. Burada yapılan iş yalnızca bir miktar suyun emilmesidir. Esas görevi dışkının depolanmasıdır. Dışkı belli bir dolgunluğa gelince kişide dışkılama hissi uyanır. Kişi uygun yer ve şart bulamazsa bu his baskılanır ve dışkılama 24 saate kadar geciktirilebilir.