Rehber | Kategoriler | Konular

NECaTi

on beşinci asır divan şâirlerinden. Doğum târihi belli değildir. Kaynaklardan anlaşıldığına göre Edirne'de doğmuştur. Bâzı kaynaklarda savaş esiri olduğu kayıtlıdır. Küçük yaşta şiir kâbiliyetiyle dikkat çekmiştir. Bir süre Kastamonu'da kaldı. Buradayken hattı öğrendi ve şâirlikte şöhreti etrafa yayıldı.

Necâtî'nin şiirleri Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından beğenilince, Divan Kâtibi olarak İstanbul'a çağrıldı. Sultan İkinci Bâyezîd zamânında da korundu. Şehzâde Abdullah'ın Divan Kâtibi olarak bir süre Karaman'da kaldı. Şehzadenin vefâtı üzerine İstanbul'a döndü. Sonra Manisa'da bulunan ŞehzâdeMahmûd'un Nişancısı olarak vazifelendirildi. Bu şehzâdenin de vefâtı üzerine İstanbul'a döndü ve bir daha resmî vazîfe almadı. İstanbul Vefâ semtinde bir ev satın alarak, kendisine bağlanan bin akçe ile geçimini devam ettirdi. 1509'da vefât eden Necâtî. Evinin önüne gömüldü. Fakat günümüzde mezarı kaybolduğundan yeri bilinmemektedir. Mezartaşı Unkapanı'ndaki Manifaturacılar Çarşısındaki avlunun içinde küçük bir bahçededir.

Necâtî, Şeyhî ve Ahmed Paşadan sonra asrının üçüncü şâiridir. Zarîf ve tabiî Türkçesiyle şiirler yazmıştır. Şiirleri, sâde, külfetsiz ve yapmacıktan uzaktır. Devrin sosyal hayâtını, ahlâk, adâlet görüş ve düşünüşlerini, tabiat güzelliklerini, av tasvirlerini anlatan gazeller yazmıştır. O zamanki Müslüman Türk ordularının Rum ülkelerini fethedişlerini şiirlerine konu etmiştir.

Başlıca eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'da 650 Türkçe gazelle, nât, kaside mersiye, murabba, kıt'a, rubâî ve müfred gibi şiirler bulunmaktadır.

Dîvân'ından bir örnek:

Gazel

Dime kim yârda yok cevr ü cefâdan gayrı

Ne dilersen bulunur mihr ü vefâdan gayrı

Beni ağlan beni kim üstüme gelmez ölicek

Bir avuç toprağ atar bâd-ı sabâdan gayrı

Ne belâdur bu ki hâl ü hatun âşüfteleri

Çeke hecr âteşini bunca belâdan gayrı


Konular