Rehber | Kategoriler | Konular

METELiK

1833 yılında İkinci Mahmud'un yirmi beşinci cülus yıldönümünde çıkarılan ayarı düşük, îtibârî değeri yüksek, yeni kara beşliklere verilen isim. Bundan sonra kesilen meteliklerin, cülûsun yirmi ikinci ve yirmi dördüncü yıllarında çıkarılanlardan ayırdedilmesi için, kurdele düğümünün altına bir nokta konuldu ve ayarları binde 175-170'e kadar düşürüldü. 1898 târihinde terkibinde yüzde on gümüş ile bakır alaşımından meydana gelen 10 ve 5 paralık sikkeler basıldı ve bunlara halk arasında yeni metelik denildi.

Yeni meteliklerin zamanla azalması ve bozuk para sıkıntısı göstermesi sonucu, 1910'da kabûl edilen bir kânunla 40, 20, 10 ve 5 paralık olmak üzere 100 milyon kuruşluk nikel basıldı. Ayarları binde 980 idi. Eskiden para değeri çok kıymetli olduğundan meteliklerin hesâbı yapılırdı. Zamânımızda kolleksiyon meraklılarının kolleksiyonlarını zenginleştirmek ve hâtıra kıymetinden başka bir işe yaramamaktadır.

Ayrıca değerinin düştüğü dönemlerde metelik kelimesi bâzı deyimlere girmiş olup bugün hâlâ geçerliliğini korumaktadır: Meteliğe kurşun atmak: Hiç parası olmamak. Metelik vermemek: Önemsememek, hiç değer vermemek. Metelik etmemek: Hiç kıymeti yok. Meteliği kalmamak: Züğürt ve parasız olmak.


Konular