Rehber | Kategoriler | Konular
MADRiD
İspanya'nın başşehri ve Madrid İli'nin yönetim merkezi. İber Yarımadasının orta kesiminde yer alır. Zengin târihî mîrasının yanısıra canlı bir kültür ve sanat merkezi olarak da önem taşır. Gelişmesi ve ülke ekonomisinde ağırlıklı bir rol kazanması yakın târihe rastlar. Metropolitan alanın yüzölçümü 1020 km2 olup nüfusu 3 milyonu aşkındır.
Avrupa'nın en yüksek başşehirlerinden biri olan Madrid, Orta Plato'nun dalgalı bir platosunda 635 m yükseklikte yer alır. Yüksek konumu ve hava kütlelerinin etkisine açık olması sebebiyle âni sıcaklık değişiklikleri sık görülür. Yaz ayları boğucu olup sıcaklık bâzan 38°C'ye kadar ulaşır. Yıllık ortalama sıcaklık 5-24°C arasında değişir.
Madrid'in idârî hizmetleri, bankacılık ve sigortacılığa dayanan ekonomisine, ulaşım ağının merkezi olması ve turizmden kaynaklanan gelirler de önemli katkıda bulunur. İkinci Dünyâ Savaşından sonra sanâyi gelişmiş, îmâlât sektörünün de ağırlığı artmıştır. Başlıca sanâyi mâmulleri arasında, demiryolu gereçleri ve traktör yapımı, dönüştürme metalurjisi, elektrikli gereçler yapımı, besin sanâyii, tekstil, kimyâ, plastik maddeleri işleme, optik eşyâ, otomobil ve kamyon motoru yer alır.
Manzanares Irmağına bakan kayalık bir çıkıntı üzerinde kurulu Alhazar'ın çevresinde gelişen şehirden 932 târihli kayıtlarda Majerit adıyla bahsedilir. Alhazar'ın 1466'daki depremde yıkılmasından sonra inşâ edilen ortaçağ kraliyet sarayı, şehrin gelişmesine yeni bir hız kazandırdı. 1759-1788 arasındaki III. Carlos döneminde geniş cadde ve meydanların açılmasıyla plânlı bir gelişme başladı. Napoleon Savaşları (1800-1815) sırasında Fransız işgâli altına giren Madrid, Joseph Bonaparte'in tahta geçmesinden sonra başlayan millî ayaklanmada öncü bir rol oynadı. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında şehre modern bir görünüm kazandıran plânlı bir yapılaşma başladı. İspanya iç savaşı (1936-1939) sırasında ağır bombardımanlara mâruz kalan Madrid büyük bir yıkıma uğradı. Ancak bundan sonra geniş çaplı bir onarım dönemi başladı. Şehrin gelişmesi zamanla çevredeki banliyöleri de içine aldı. 1960'lardaki değişimlerde târihî mîrasa ağır darbeler indirilmekle berâber, sonraki yıllarda târihî yapıları koruma tedbirleri alındı.