Rehber | Kategoriler | Konular
KOVAN
Alm. Bienenstock, Bienenkorb (m), Fr. Ruche (f), İng. Bee-hive. Bal yapan arıların barınmalarını, çoğalmalarını ve bal yapmalarını sağlayan, prizma, silindir ve dikdörtgen şeklindeki arı evi. Kovanlar tahtadan yapıldığı gibi çamurlu samandan ve örgü sepetten; silindir şeklinde olanlar da ağaçların oyulması ile yapılmaktadır.
Her kovanda arı ailesi yaşar. Balarıları, aralarında iş bölümü yaparak çalışırlar. Kovan bir arı şehridir. Arılar, kışın kovanlarından çıkmazlar. Soğuklar başlar başlamaz birbirine sımsıkı olarak bir küme meydana getirirler. Kraliçe arı, bu kümenin ortasında bulunur. Diğer arılar onun etrafında devamlı nöbetleşe dönerek hareket ederler. Böylece ısınmayı sağlarlar. Şâyet kovanın bir yerinde açıklık bulurlarsa, hemen orayı ?püreleslu? adı verilen bir cins mum ile kapatırlar. Bu madde ile ayrıca kışa doğru kovandaki uçuş deliğini de daraltırlar. Yazdan depo ettikleri veya kovanda bırakılan bal ile kış boyu beslenirler.
Modern kovanların içi çeşitli şekillerde düzenlenir. Sabit veya portatif raflı kovanlar vardır. Portatif olanları daha kullanışlıdır. Kovanın içerisine sun'î petekler yerleştirilmek sûretiyle arının zamandan kazanıp daha çok bal vermesi sağlanır.
Dudent ve langstrohe tipi kovanlar en makbûl olanlarıdır.
Ayrıca fişeğin kapsül, barut ve kurşun bulundurduğu yuva kısmına da kovan denir.