Rehber | Kategoriler | Konular

KOBAY (Cavia porcellus)

Alm. Meerschweinchen (n), Fr. Cobaye (m), İng. Guinea pig. Familyası: Kobaygiller (Caviidae). Yaşadığı yerler: Anavatanı Güney Amerika'dır. Ada tavşanları gibi yeraltı tünellerinde barınır. Evcilleri, deney hayvanı olarak kafeslerde beslenir. Özellikleri: Uzunluğu 20-30 santimetredir. Görünüşü fâreye benzer. Otla beslenir. Kırmızı, siyah, beyaz olanları vardır. Laboratuvarlarda deney hayvanı olarak kullanılır. Yılda 2-3 defa ürer. Ömrü: 7-8 yıl. Çeşitleri: 10 kadar türü vardır. Yaban kobayı (Cavia cutleri), evcil kobay (C. porcellus=C. cobaya) en çok bilinenleridir.

Kemirgenler, takımından bir memeli. ?Hint domuzu? da denir. Vücut şekli fâreye benzer. 20-30 cm boyundadır. Tüyleri çeşitli renkte olur. Genellikle kahverenginin çeşitli tonlarıdır. Siyah ve beyaz olanları da vardır. Anayurdu Güney Amerika'dır. İspanyollar tarafından Peru'da keşfedildi. On altıncı yüzyıldan sonra Avrupa'ya getirildi. Yüzyıllar önce Peru'nun yerli halkı olan İnkalar tarafından, eti için evcilleştirilmişti. Bugün laboratuvarlarda deney hayvanı olarak kullanılmaktadır. ?Cavia cutleri?, Peru'da yaşar ve evcilleştirilmiş olan kobayın (Cavia cobaya)nın atası olduğu sanılmaktadır. Çalılık arazilerde, savana ve bataklık alanlarda eştiği yeraltı tünellerinde barınır. Topluluk halinde yaşar. Bacakları kısa, kulakları küçük, kuyruğu yok gibidir. İri parlak gözleri ve gelişmiş kulak kepçeleri vardır. Ön ayaklarında dört, arka ayaklarında üçer parmak bulunur. Uysaldır. Sebze, çeşitli kök, yeşillik karışımı yiyecekler ve samanla beslenir. Gece yuvalarından çıkarak, uzun bir sıra halinde yürüyerek besin ararlar. Topladıkları otları ön ayaklarının yardımıyla ağzına götürür. Tehlike anında ıslıksı ince bir ses çıkarır. Soğuktan çabuk rahatsız olur. Yılda 2-3 defa yavrular. Gebelik süresi 9 hafta kadardır. Bir defada 2-3 yavru doğurur. Yavrular gelişmiş ve aktif doğar. İlk günden yiyecek aramak için anneleriyle yuvalarından çıkabilirler. İki aylık olunca üremeye başlar. Kobay 7-8 yıl yaşar.

Evcil olarak geniş kafeslerde beslenirler. Kafesin bir köşesinde yuva olarak kullandıkları bir sığınak bulunur. Bakımları kolaydır. Havuç ve marula düşkündürler. Diğer besinlerin yanında saman vermeyi de ihmal etmemelidir. Bütün incelemelere rağmen samanın beslenmedeki gerekliliği henüz anlaşılamamıştır. Çok pis kokulu olmalarına rağmen Güney Amerika'da eti için besleyenler vardır. Genelde deney için kullanılan fare ve tavşan gibi hayvanlara da kobay denir.


Konular