Rehber | Kategoriler | Konular
KEMaLEDDiN KaMi KAMU
şâir ve siyâset adamı. 1901 senesinde Bayburt'ta doğdu. Aslı Erzurum'lu olup, babası Küçükzâde Osman Nûri Efendidir. Babasının Bayburt'ta mal müdürlüğü görevi sırasında dünyâya geldi.
Kemâleddîn Kâmu, ilk tahsilini özel hocalardan ders alarak yaptı. Arabî öğrendi. Daha sonra Erzurum Rüşdiyesine girdi (1910). 1911 senesinde babası Refâhiye'ye tâyin oldu. Rüşdiyeyi burada bitirdi. On beş yaşlarında babasını kaybetti. Birinci Cihan Harbinin başlaması üzerine annesi ile birlikte Refâhiye'den Sivas'a, oradan Kayseri'ye ve Bursa'ya geldiler.
Bursa Sultânisine, sonra İstanbul Erkek Muallim Mektebine girdi (1920). Bursa'nın düşman tarafından işgâli üzerine, Bursa'da oturan annesi ve ağabeyi ile birlikte Ankara'ya göç ettiler. Ankara'da Matbuât Umum Müdürlüğünde Ajans Memuru olarak vazife aldı. 1923'te İstanbul'a gelerek, Erkek Muallim Mektebinin imtihanlarına girdi ve diplomasını aldı. 1933 senesinde İstihbârât ve Neşriyât Müdürü oldu. Bu vazifedeyken AnadoluAjansının mümessili olarak Paris'e gitti. Beş sene orada kaldı. Siyâsî Bilimlerde okuyarak diploma aldı. 1938 senesinde yurda döndü ve seçimlere girerek Rize milletvekili seçildi. 1946 seçimlerinde Erzurum milletvekili oldu. TDK Terim Kolu başkanı olarak çalıştı. 1948 senesinde Ankara'da öldü.
Kamu, şiire çocuk yaşta başladı. İlk şiirlerini aruz vezniyle yazdı. Yirmi yaşlarında aruzu terk etti. Bundan sonra bütün şiirlerini hece vezniyle yazdı. Asıl şöhrete Milli Mücâdele yıllarında yaşadığı günleri ile kavuştu. Bu şiirlerinde daha çok gurbet, hicret, hasret, tabiat, zafer ve memleket konularını işledi.
Şiirleri çeşitli dergilerde yayınlandı: Türkün Duâsı, İzmir Yollarında, İstiklal Ordusu Şehitlerine, Zafer, Dumlupınar Yolunda vs. Yazdığı şiirler mütâreke ve Millî Mücâdele yıllarındaki acı hâtıraları yansıtır.
Kamu'nun dili sâde ve akıcıdır. Hecenin en çok 3+4, 4+3, 6+5, 7+7 ölçülerini kullanmıştır. Bâzı şiirleri üçer mısradır. Şiirlerini Genç Yolcular, Dergah, Türk Yurdu, Hayat, Varlık, Oluş, Fikirler ve Ülkü adlı dergilerde yayınlamıştır. Tam kâfiyeyi seçmiştir. Eserlerini sağlığında toplayıp neşretmemiştir. Vefâtından sonra hayâtı ve şiirleri 1949 senesinde yayınlanmıştır.