Rehber | Kategoriler | Konular
KARIN ZARI (Periton)
Alm. Bauchfell, Peritoneum (n), Fr. Péritaine (m), İng. Peritoneum. Karın içi organların çoğunu saran ve askıya alan iki katlı bir zar. İki katı arasında bir boşluk teşekkül eder. Bunun içinde çok az sıvı vardır. Onikiparmak barsağı hâriç, bütün barsakları sarar ve karın arka duvarına asar. Kalın barsak son kısmı ile dölyatağı arasında duglas çukuru meydana gelir ki karın boşluğunun en alt kısmıdır. Bunun erkekteki karşılığı, kalın barsak ile mesâne arasında bulunur. Karın içine sıvı toplanınca ilk olarak burada birikir. Dolayısıyla karın içi iltihâbî hâdiselerde duglasın, parmakla makattan girilerek muâyenesinde hassas bulunması, erken teşhis yönünden çok mühimdir.
Karaciğer ve mîde, karın zarı ile sarılır. Pankreas ve onikiparmak barsağının sâdece ön yüzlerini sarar. Böbrek ve böbrek üstü bezi, alt taraflara giden ana damarlar, zarın dışında kalır.
Görevi karın içi organları sâbitleştirmek, darbelerden korumak ve mikroplara karşı ilk engeli teşkil etmektir.
Pozisyonu ve yapısı sebebiyle çok çabuk mikrop istilâsına uğrar ve karın zarı iltihâbı meydana gelir. Bu hastalıkta karın sert, ağrılıdır. Barsak sesleri dinleme âletiyle duyulmaz. Bulantı kusma olur. Bu hastalık tablosu genellikle karın içinde olan bir bozukluğa ilâveten meydana gelir. Zemindeki sebeb aranmalıdır.
Bâzı hastalıklarda karın boşluğu içinde sıvı birikebilir. Kadınlık organlarının tümörleri, karaciğer hastalıkları(siroz) karında sıvı (ascites) birikiminin önde gelen sebeplerindendir.