Rehber | Kategoriler | Konular
HiPOTEZ (Faraziye)
Alm. Hypothese, Fr. Hypothese, İng. Hypothesis. Aynı sebeplerle îzâh edilen çeşitli hâdiselerin hepsini birden îzâh edebilecek umûmî fikir. Faraziye de denir.
Fen bilgileri, müşâhede ve tedkik ilimleridir. Fen olayları, önce his uzuvları ile veya bunları takviye eden âletlerle gözlenir ve olayın sebepleri tahmin olunur. Sonra, bu olay, tecrübe ve tekrar edilerek, bu sebeplerin tesirleri, rolleri tesbit edilir. Bir hâdisenin sebebi ve oluş tarzı biliniyorsa, buna inanılır. Fakat tecrübe edildiği hâlde, sebepleri anlaşılamayan hâdiseler de vardır. Bunlara sebeb olarak birçok fikirler ileri sürülür. Bilim adamlarının, sebebi ispat edilemeyen hâdiseler hakkında şahsî kanâatlerini ifâde eden bu fikirlerine ?faraziye? veya ?hipotez? denir. Bu fikirler mutlak değildir. Bir hâdiseyi, muhtelif kişilerin başka başka tefsir ettikleri de olur.
Bir hipotez, birçok bilim adamı tarafından benimsenip, geniş bir geçerlilik kazanırsa ?teori? adını alır. Teoriler, hipotezlere göre daha güçlü görüşlerdir. Bir teori ne kadar az hipoteze dayanır ve ne kadar çok hâdise îzâh ederse, o derece mükemmeldir. Gerek hipotez, gerekse teoriler fen bilimlerinde bulunabilir. Fakat bunlar ispat edilip ?bilimsel kânun? hâline gelmedikçe, fen bilimlerine mâledilemez. Bir gerçekmiş gibi savunulamaz. Bilim adamları tarafından, her zaman şüpheyle bakılan, tenkit ve yoruma açık görüşlerdir.
Yanlışlığı ispat edilenler, reddedilerek terk edilir veya gözden geçirilerek yenileri kurulur.