Rehber | Kategoriler | Konular

HAZAR GöLü

Güneydoğu Anadolu'da Elazığ vilâyetinin güneyinde yer alan göl. Güneydoğu Torosların batı kısmında ve dağ sıraları arasında kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan bir çöküntü gölüdür. Alanı 85 km2, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1235 m kadardır. Gölün en uzun noktası 20 km, en geniş yeri 6 km, en dar yeri de 3 km civârında, derinliği ise 150 metredir.

Gölün güney kenarından demiryolu, kuzey kenarından ise Diyarbakır-Elazığ karayolu geçmektedir. Önceleri kapalı bir göl iken, daha sonra çökmeler ve kaymalar netîcesi Dicle Nehrine bağlanmıştır. Hâlen güneydoğu köşesinden Dicle Nehrine bağlıdır. Bu nehir ile irtibatı yokken bugünkü seviyesinden 100 m daha yukarda olduğu sanılmaktadır. Yapılan araştırmalar bu seviye düşüşünün sadece akıntıyla değil alüvyonlu kısımlardan sızma ile de olduğunu göstermektedir. 1956 senesinde Elazığ'a enerji temini için yapılan hidroelektrik santrali gölün seviyesini iyice düşürdüğü için bunu önlemek maksadıyla 1957 yılında Tehrimbaz Deresi göle akıtılmıştır.

Hazar Gölü 280 km2lik bir alanın yağışlarını toplamaktadır. Ayrıca birçok küçük dere de gölü beslemektedir. Bunlardan en önemlisi güneybatıya dökülen Kürk Suyudur. Gölde su seviyesi yaz aylarında yükselmekte kış aylarında ise (eylül-şubat) düşmektedir. Temmuzda maksimum, şubatta ise minimum seviyede bulunur. Gölün tuzluluk derecesi yüksek olduğu için sulamaya pek elverişli değildir.


Konular