Rehber | Kategoriler | Konular
ENTALPi
Alm. Enthalpie, Fr. Enthalpie, İng. Enthalpy. Sâbit basınçta meydana gelen birçok işlemde hem enerjiyi hem de işlem esnâsındaki maksimum işi göz önüne alan bir termodinamik fonksiyon. Kimyâsal reaksiyonların çoğu sâbit baskıda yürür. Hacim değiştiğinde dış baskıya karşı bir iş yapılmış olur. Böyle bir reaksiyonda iç enerji değişmesinde bu iş ile serbest hâle geçen veya alınan enerji birbirinden ayrı göz önüne alınır. Bu sebeple sâbit basınç altında yürüyen bir kimyâsal reaksiyonda hâl değişmelerini göstermek için bir hâl fonksiyonu kullanılmıştır. Bu da ?entalpi?dir.
DH = E + PV
denklemi ile belirtilir. Burada H entalpi, E iç enerji, P basınç, V de hacimdir. İç enerjide olduğu gibi bir sistemin mutlak entalpisini de tâyin etmek imkânsızdır. İç enerji, basınç ve hacim, hâle bağlı miktarlar olduğundan entalpi de geçilen yollar ne olursa olsun sâdece ilk ve son hâllere bağlıdır. Bu sebeple miktar, iki hâlin farkı şeklinde ifâde edilir ve:
DH = DE + P. DV (Sâbit basınçta)
yazılır. Böylece entalpi değişmesi (H2- H1), dönüşüm sırasında sistemdeki iç enerji değişmesiyle, dışla alınıp verilen mekanik işin toplamı olur.