Rehber | Kategoriler | Konular
TEMiNAT MEKTUPLARI
Alm. Garantiebrief, Fr. Lettre de garantie, İng. Letter of guarantee. Bankalar tarafından düzenlenen ve ticârî hayatta yaygın olarak kullanılan mektuplar. Başkasının sözleşmeden doğan eyleminin maddî olarak yüklenilmesi biçiminde tanımlanabilir.
Yurt içi teminât mektupları ve dış garantiler olmak üzere ikiye ayrılır. Yurt içi teminat mektupları, İhâle Yasası çerçevesindeki işlerde geçerlidir. TL veya döviz üzerinden düzenlenebilmekte, ikinci durumda yabancı bir bankanın kontrgarantisini gerektirmektedir. Burada lehdar yabancı bir firmadır.Tazmin ânında, muhâtaba, mektupta yer alan dövizin tazmin târihindeki kura göre karşılığı TL olarak ödenir. Döviz de kontrgarantiyi gönderen yabancı bankadan talep edilerek yurda getirilir. Dış garantilerse, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin önem kazanmasıyla yaygınlaşmış olup, ihrâcat işleriyle sürmektedir. Burada Türk bankasınca yabancı bankaya döviz olarak kontrgaranti gönderilmekte, yabancı banka da buna dayanarak ilgili yere teminât mektubu düzenlemektedir. Tazmin ânında döviz bizden talep edilmektedir. Başlıca türleri:
Geçici teminat mektubu (Bid bondtender guarantee): Buna teklif mektubu da denir. İhâle konusu iş için verilen bir tekliftir. Lehtar işin mâliyetini mektup tutarıyla belirler. Genellikle 1 ay vâdelidir.
Kesin teminat mektubu (Performance guarantee): İhâle konusu yapması kararlaştırılan lehtar firma tarafından verilir. İşin kesin kabûlüne ilişkindir. Vâdeli veya vâdesiz olabilir. Kesin teminat mektubu geçici mektubun iâdesiyle yürürlüğe girer. Sözleşmenin yerine getirilmemesi hâlinde nakte çevrilir.
Avans teminat mektubu (Advance payment guarantee): Muhâtap dâire tarafından lehtara yapılacak ön ödemenin garantisi için verilir.
Gümrük teminat mektubu (Letter of guarantee for customs): Lehtar tarafından gümrüklere verilir. İş sırasında kullanılan araç-gereçlerin, işin bitmesinden sonra tekrar yerlerine gönderileceğine dâirdir.