Rehber | Kategoriler | Konular
MiKA
Alm. Glimmer (m.), Mika (f.m), Fr. Mica (m), İng. Mica. Kolayca çok ince tabakalara ayrılabilen ve bükülebilen alümino silikat minarellerinden bir grup.
Tabiî mikalar dört grupta toplanır. 1) Alkali mika (muskovit ve para gonit), 2) Magnezyumlu mika (biytit ve filogopit), 3) Fluor ve lityumlu mika, 4) Kalsiyumlu mika (margarit).
Mikaların morfolojisi ve fizik özellikleri, çoğunlukla birbirine çok benzer ve hepsi monoklinal holoedride kristallenir. Mikaların bâzısı, yüzeyine paralel olarak dilinimlidir. Dilinim yüzeyleri esnek olup, sertliği, yönlere, yüzeylere göre değişir. Mikalar optik bakımından negatiftir. Tabiatta pekçok bulunan bir mineral olup, çeşitli mağma taşlarında, kristaller hâlinde bâzı çökelti taşlarında önemli bir bileşen olarak bulunur.
Muskovit: Akmika, kaliumlu mika olarak da bilinir. Formülü, K Al2 (OH)2 (Al Si3O10)dur. Rengi beyaz olduğu gibi, sarımsı, kahverengimsi, yeşilimsi ve renksiz olabilir. Sertliği 2-2,5 mohs ve yoğunluğu 2,8 g/cm3tür. Tabakalara ayrılan yüzeyi esnek ve sedef parıltılı, saydam veya yarı saydamdır. Erime sıcaklığı oldukça yüksek olup, asitler etki etmez. Muskovit, tabiatta ikinci derecede çok bulunan bir mikadır. Muskovitin teknikte kullanılan büyük kristalleri, pegmatit damarlarında bulunur. Ural Dağlarından, Doğu Afrika'daki Uluguru Dağından çıkarılır ve Doğu Hindistan'la Kanada'da elde edilir.
Mükemmel kaplama, eğilme, elastikiyet, yüksek elektrik yalıtkanlığı ve düşük ısı iletkenliği sebebiyle sanâyide oldukça yaygındır. Levha şeklinde, ısı ve elektrik izolasyonunda istifâde edilir. Genellikle toz boya, lastik, duvar kâğıdı, tavan malzemesinde ve plastiklerle kullanılır.
Biotit: Magnezyumlu ve demirli mika olup, formülü K (Mg, Fe)3 (Al Si3 O10) (OH)2 dir. Rengi siyahımsı, yeşilimsi ve kahverengimsidir. Bu yüzden kara mika ismiyle de bilinir. Sertliği 2,5-3,5 (mohs ölçeğine göre) yoğunluğu 2,8-3,2 g/cm3 olup, metalimsi, sedef parıltılı yarı saydam veya mattır. Üfleçte erir. Bileşiminde demir çoğaldıkça erimesi kolaylaşır. Biyotit başlıca sıvı magmada meydana gelir. En çok bulunan mikadır.
Flogopit: Magnezyumlu mika olup, formülü K Mg3 (Al Si3 O10) (OH)2 dir. Rengi soluk sarı-kahverengi arasındadır. Magnezyum bakımından zengin kayalarda bulunur. Kristalleri biotin kristallerine benzer. Sertliği 2-3 mohs, yoğunluğu 2,8 g/cm3tür, sülfat asidi etki eder. Kaplama ve eğilme kâbiliyeti mükemmeldir.
Lepidolit: Lityumlu mika olup, formülü K Li2 (Si3O10) (OH)2'dir. Kırmızımsı-gümüş beyazı renklerdedir. Kuvvetli sedef parıltılıdır. Yalnız HF etki eder.
Üretim: Ocaklardan elde edilişi oldukça zordur. Hususi bilgi ister. Bütün mesele mika kristallerinin bozulmadan çıkarılmasıdır. Çıkarılan mikalar kesilir, parçalanır ve levha hâline getirilir.
İkinci Dünyâ Harbinden sonra sentetik mika elde edilmiştir. Sentetik mika, hem ucuz, hem de işlenmesi kolaydır.