Rehber | Kategoriler | Konular
MiDHAT ENç
Türkiye'de körlere yönelik sosyal hizmetlerin teşkilâtlanmasında ve eğitim kurumlarının açılmasında önderlik eden eğitimci, yazar. 1909 senesinde Gaziantep'te doğdu. İlköğrenimini memleketinde gördü. 1929 senesinde İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. Birinci ders yılı sonunda imtihanlara hazırlanırken tutulduğu göz hastalığı sebebiyle öğrenime ara verdi. Üç yıl müddetle İstanbul ve Viyana'da tedâvi çâresi aradı. Tedâviden netice alamayınca Viyana Yüksek Pedagoji Enstitüsünde özel eğitim tahsiline başladı. Özürlü çocukların eğitimi sahasında öğrenim gördü.
1936'da bir bursla ABD'ye giderek bir yıl Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, daha sonra da New York'ta Columbia Üniversitesi Eğitim Fakültesinde tahsil gördü. 1938 de Özel eğitimde lisans, 1939 da ise yüksek lisans diplomasını aldı. Yurda döndükten sonra Ankara Gâzi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünde ?Özel Eğitim Dersi? öğretmenliğine tâyin edildi. 1950'de Ankara Körler Okulunu, 1952'de Gâzi Eğitim Enstitüsünde Özel Eğitim bölümünü kurmakla vazifelendirildi. 1953'te Gâzi Eğitim Enstitüsünde Özel Eğitim Bölümünü kurarak bölüm başkanlığını üstlendi. 1956 yılına kadar Ankara Körler Okulu müdürlüğü ve kurduğu bölümün başkanlığı vazifelerini birlikte yürüttü.
1956-58 yılları arasında bir bursla ABD'de İllinoise Üniversitesinde doktora yaptı. Doktora çalışmasını neticelendirdikten sonra yurda döndü. Bir müddet Millî Eğitim Bakanlığı Tâlim ve Terbiye Kurulu üyeliğinde bulundu. 1968'de doçent olarak Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim bölümü Öğretim üyeliğine getirildi. 1973'te Ankara'da kurulan Körler Vakfının kurucu başkanlığını yaptı. 1979'da Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesindeki vazifesinden emekli olduktan sonra Yalova'ya yerleşti. Türk Eğitim Vakfı Eğitim Bilimi ödülünü kazandı.
Eğitim târihi ve eğitim bilimleriyle ilgili çeşitli eserler yazdı. Bu eserleri şunlardır: Amerika'da Eğitim ve Öğretim, Görme Özürlüleri, Üstün Beyin Gücü, Ruhbilim Terimleri Sözlüğü, Üstün Beyin Gücü-Gelişim ve Eğitimleri, Eğitim Ruhbilimi, Ruh Sağlığı.