Rehber | Kategoriler | Konular
MELiH CEVDET ANDAY
şâir ve yazar. 1915'te İstanbul'da doğdu. Liseyi Ankara'da okudu ve 1936'da sosyoloji tahsili için Belçika'ya gitti. İkinci Dünyâ Savaşı çıkınca tahsilini yarıda bırakıp geri döndü. Millî Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü Dâiresinde çalıştı. Birçok memuriyetlerde bulundu. 1950'de gazeteciliğe başladı. Yazdığı tiyatro eserlerinden bâzıları, Ankara Devlet Tiyatrolarında ve İstanbul Şehir Tiyatrolarında temsil edildi. Çeşitli gazetelerde şiir, makale ve fıkralar yazmıştır.
Anday, Anadolu medeniyetlerini ve eski Yunan mitolojisine âit konuları işleyerek, Azra Erhat ve diğer birçok şâirler, yazarlar gibi Türkiye'de Greko-Latin kültürünü teessüs etmek isteyenlerdendir. Materyalist bir felsefeye sâhip olduğu hâlde, akla aykırı mitolojik olaylara ve sembollere şiirlerinde bol bol yer vermektedir. Şiirlerinde ve konuşma tarzında yazdığı makalelerinde rûhun maddeye ircâ edilmeye çalışıldığı materyalizmin, fikrî ve felsefe cephesini ifâde etmeye çalışmaktadır. Şiirlerinde, duygularından daha çok düşüncelerini dile getirmektedir.
Çeşitli üslûpları deneyerek ideolojisini dile getirmeye çalışan Anday'ın eserlerinin hiçbirisi geniş bir okuyucu kitlesi bulamadı. Doğu-batı, Rahatı Kaçan Ağaç, Telgrafhâne, Mikado'nun Çöpleri, Kolları Bağlı Odysseus başlıca eserlerindendir.