Rehber | Kategoriler | Konular

TAVşAN MEMESi (Ruscus aculestus)

Alm. Stachliger, Mäusedorn (m), Fr. Pelithoux (m), İng. Butcher's broom. Familyası: Zambakgiller (Liliaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Trakya, Batı ve Kuzey Anadolu.

Eylül-nisan ayları arasında yeşilimsi veya açık pembemsi çiçekler açan 20-30 cm boylarında kışın yapraklarını dökmeyen çok yıllık bitkiler. Ormanlık ve dağlık bölgelerde yayılış gösterirler. Yapraklar oval şekillerde sivri uçlu, koyu yeşil renkli ve serttir. Gövdeleri dik ve çok dallanmıştır. Hatta dallar yaprak şeklinde başkalaşıma uğramışlardır. Bundan dolayı şeklen bir yaprağa benzerler. Esas yapraklar bunların üzerinde küçük ve pul şeklindedir. Her yaprağın koltuğundan 1-2 çiçek çıkar. Meyve küre şeklinde parlak kırmızı renkli olup etlidir

Kullanıldığı yerler: Kökleri uçucu yağ ve saponinler taşır. İdrar arttırıcı, kum dökücü, ateş düşürücü etkileri vardır. Meyveleri kurutularak kavrulur ve kahve olarak kullanılır.

Ruscus hypoglossum türü, ?Yalova Mercanı? olarak bilinir. Akdeniz bölgesinde yetişir. Aynı şekilde kullanılır. R. hypophyllum türüyse zirmek olarak bilinir.


Konular