Rehber | Kategoriler | Konular

KALAHARi çöLü

Afrika'nın güneyinde, 20° ilâ 28° güney enlemleri, 19° ilâ 24° doğu boylamları arasında yer alan bölge. Yüzölçümü 259.000 km2dir. Kalahari ismi genelde Botswana'nın batı kısmına denilmekte olup, Güney Batı Afrika ve Güney Afrika'nın Ümit Burnu kısmı da buna dâhil edilmektedir.

Bölge geniş otlaklıklar, çalı ve ağaçlıklar ihtivâ etmesine rağmen, yağış az olduğundan dolayı çöl denilmiştir. Bölgenin çok az bir kısmı bütün mevsimlerde çöl özelliği gösterir.Yıllık yağışlar kuzeydoğuda 600 mm'den güney batıda 130 mm'ye kadar değişiklik gösterir. Çok az yağış almasının sebebi, doğu doğrultusunda uzanan dağ sıralarının Hint Okyanusundan esen nemli rüzgârların etkisini azaltmasıdır. Bu dağların ortalama yüksekliği 900 ilâ 1200 m arasında değişir. Vâdilerde antilop sürüsü, fil dâhil birçok tropik bölge hayvanı bulunur ve serbestçe dolaşırlar. Toprak genelde kızıl renkli yumuşak kumlu olup, eski nehirlerin getirdiği alüvyonlar bulunur. Bu alüvyonlar sıcakta sertleşerek yağan yağmurlardan göletler meydana getirirler.

Sebzeler yağış durumuna göre yüksek ormanlardan alçak bölgelere doğru değişir. Çok miktarda sebze yetiştiği gibi, bunlardan kavun, karpuz ve patates bol miktarda ekilir. Bölgede bulunan otlaklardaki otların çok olması, bunların çok iyi bir hayvan yemi olmasını sağlamaktadır.

Bölgenin kıyılarına Bantu kabileleri yerleşmiş olmasına rağmen, buranın asıl sâkinleri Bushmen denilen, 2000 civârındaki sarı derili ormancılardır. Avcılık ve inşâatçılık gibi mesleklerle geçinirler. Bölgenin güneybatısı Kalahari Gemsboh Millî Parkı olup, 20.720 km2 yer kaplamaktadır.

Kalahari Çölünü ilk defa 1849 yılında David Livingstone ile William C.Osweel geçmiştir.


Konular