Rehber | Kategoriler | Konular

JEOFiZiK

Alm. Geophysik (f), Fr. Geophysique (f), İng. Geophysics. Fiziğin prensiplerinin yerkürenin incelenmesine uygulanması. Jeofizik, katı yerküresinin fiziği, okyanusların fiziği diye sınıflandırılabilir.

Uygulamalı jeofiziğin konusu; yerkabuğunun üst kısımlarında bulunan, boyutları sınırlı ve derinliği az olan yeraltı yapılarını ve özel durumları incelemektir. Yeraltındaki antilelinalleri, senlelinalleri, fayları mâden yataklarını ve sedimanların (tabakaların) altındaki temel kayacın engebelerini aramak, bu tür çalışmalara girer. Bu gibi aramaların çoğunun ekonomik bir maksadı vardır. Mâden, petrol, su aramak ve inşaat mühendisliği ile ilgili problemlere çözüm aramak gibi.

Uygulamalı jeofiziğin belli başlı metodları şunlardır:

a) Arzın gravitasyon alanındaki değişimlerinin incelenmesi, yerçekimi ivmesi ?g?nin ölçülmesi ve ölçülerden elde edilen sonuçların değerlendirilerek yeraltındaki durumun belirlenmesi maksadıyla yorumlarda bulunmasıdır.

b) Manyetik metod: Manyetik metodun gayesi yerin manyetik alanındaki değişimlerin incelenmesidir.

c) Elektrik ve elektromanyetik arama metodları: Elektrik prospeksiyonda elektrik veya elektromanyetik alanın belirli bir özelliği ölçülür. Ölçülen parametreler tabiatta potansiyel farkları, özdirenç, elektromanyetik alan vektörünün bileşenleri, indüksiyon polarizasyonu vb. gibi çok çeşitli ve birbirinden farklı olabilir.

Elektrik metodları genel anlamda ikiye ayrılır:

1) Elektrik metodları:

a) Doğan potansiyel metodu,

b) Eşpotansiyel metodu,

c) Özdirenç metodlar.

2) Elektromanyetik metodlar:

a) Afmag metodu,

b) Magnetotelürik metod,

c) İndüksiyon polarizasyon metodu.

d)Sismik metodlar: Sun'î olarak zelzeleye benzer sarsıntılarla yeraltının yapısını aramakta kullanılır. İki türlü sismik metod vardır:

1) Sismik kırılma metodu,

2) Sismik yansıma metodu.


Konular