Rehber | Kategoriler | Konular

iSTiRiDYE AVCISI (Haematopus ostralegus)

Alm. Austernfischer (m), Fr. Huîtier pie (m). İng. Oyster-catcher. Familyası: Yağmurkuşugiller (Charadriidae). Yaşadığı yerler: Antartik dışındaki bütün deniz kıyılarında yaşar. Anavatanı Güney kutuptur. Özellikleri: Güvercinden biraz büyük, gaga ve ayakları pembemsi renkte bir kuş. Deniz kıyılarındaki kurtçuk ve yumuşakçalarla beslenir. Göçücüdür. Çeşitleri: 21 alt türü bilinmektedir.

Yağmurkuşugillerden 42 cm boyunda bir deniz kıyısı kuşu. Baş ve sırtları siyah, karın ve arka tarafları beyaz tüylüdür. Kanatlarında da beyaz benekler mevcuttur. Ayak ve gagaları pembemsi renktedir. Kuvvetli bacakları üçer parmaklıdır. Gaganın yanları basık olup 9 cm uzunluktadır. Gözleri parlak kırmızı renklidir. Kuluçka zamânı rengi açık kavuniçine dönüşür. Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Avustralya'nın deniz kıyılarında bol rastlanır. Deniz kurtçukları ve deniz yumuşakçaları ile beslenir. İstiridyeye olan düşkünlüğünden bu adı almıştır. Midye, tarak ve istiridyelerin kabuklarının açılma kaslarını sivri gagası ile keserek kapaklarını açar ve içlerini yer. Sürüler hâlinde gezen gürültücü kuşlardır. Kış mevsimi için güneye göç ederler.

Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Yuvasını ada ve deniz sâhillerinin kayalık ve çakıllı kısımlarında kurar. Dişisi 3-4 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 25-28 gündür. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Yavrularını kurtçuk ve yumuşakçalarla beslerler. Dişi ölürse erkek yavruların bakımına devâm eder. Yavrular 5 hafta içinde gelişerek yuvayı terk ederler. Yavruların tüyleri kahverengi, bacakları daha koyu, gözleri kahverengi ve gagalarının ucu siyahtır. Boyunlarında bütün yıl beyaz bir şerit bulunur. Erginlerinin de boynunda üreme mevsimi dışında böyle bir şerit vardır. İstiridye avcısı kuşuna halk arasında, ?deniz çulluğu? da denir.

İstiridye avcısı kuşların 21 alt türünün 7'sinin tüyleri tamâmen siyahtır ve çoğu göçebedir.


Konular