Rehber | Kategoriler | Konular
iBN-i FiRNaS
dokuzuncu yüzyılda yetişen ve ilk uçağı yapıp uçmayı başaran Müslüman astronomi âlimi. İsmi, Abbâs bin Firnâs olup, künyesi Ebü'l-Abbâs'tır. Doğum târihi bilinmemektedir. Kurtuba'da doğmuştur. Âilesi, Berâbir Kabîlesindendir. Halîfe İkinci Abdurrahmân bin Hakem'in zamânında yaşadı. Hayâtı hakkında fazla bir bilgi yoktur. 887 (H.274) senesinde doğduğu Kurtuba'da vefât etti.
İbn-i Firnâs, o zamâna kadar görülmemiş bir âlet yaparak, üzerine kumaş geçirdi ve kuş tüyleri taktı. Bu âleti çalıştırmayı, peşinden de havalanmayı başardı. Uzun süre havada kaldı. Daha sonra bir kuş gibi yere indi. Sâdece yere inerken hafifçe yaralanmıştı. Bunun sebebi de uçağın bir kuyruklu olmasıydı. İbn-i Firnâs, bu uçmayı, Avrupa'da uçakla uçmayı ilk defâ gerçekleştiren Wright kardeşlerden tam 1023 sene önce gerçekleştirmiştir.
İbn-i Firnâs'ın, keşifleri sâdece bununla kalmadı. Taşlardan cam yapma usûlünü buldu. O, tamâmen kendine has bir metodla kum ve taşlardan cam ve kristal yapmayı başardı. Sülfirik nitrik, nitro hidroklorik asitleri keşfetmiş, ayrıca birçok kimyevî maddeyi de ortaya çıkarmıştır. Ayrıca güneş ve gezegenleri hareket hâlinde gösteren bir Plenatarium yaptı. İbn-i Firnâs, bu cihazla yıldızlardan başka bulutları, hattâ şimşekleri de inceledi. Aynı zamanda şâir olan İbn-i Firnâs'ın itikâdının bozuk olduğu söylenir.