Rehber | Kategoriler | Konular

FETHi OKYAR

siyâset ve devlet adamı. Rumeli'de Pirlepe kasabasında 1880 yılında dünyâya geldi. 1903 yılında Harbiye Mektebinden Erkânıharb Yüzbaşısı olarak mezun olduktan sonra Selânik'teki Üçüncü Orduya tâyin edildi. 1908'de ParisAtaşemiliteri oldu.

İkinci AbdülhamîdHan, tahttan indirilince, Selânik'e gönderilmişti. Muhâfızı olarak da Fethi Bey vazîfelendirildi.Ali Fethi Bey, zaman zaman Sultan Hamîd'le görüşmüştür. Hâtıralarında, SultanHamîd için: ?Kibar, kültürlü, vakarlı, devlet düzenini iyi bilen, bir sultan imiş; tanıyamamışız.? diyerek yazmaktadır.

1911'de binbaşı rütbesiyle İşkodra'daki Osmanlı kuvvetlerinin Erkânıharbiyesinde görev aldı. Trablusgarb'ın İtalyanlar tarafından işgâli üzerine oradaki savunmaya katılan Fethi Bey, büyük bir şöhret kazandı. 10 Ocak 1912'de Manastır Mebusu oldu. Ancak Meclis-i Meb'usanın feshedilmesi üzerine tekrar askerliğe döndü. Yarbay iken istifâ ederek ordudan ayrılan Fethi Bey, 1912'de Sofya Sefiri, 1913'te İstanbul Mebusu oldu.

Fethi Bey, 1917'de Dâhiliye Nâzırlığına tâyin olundu. 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisine İstanbul Mebusu olarak katıldı.Önce Dâhiliye Vekili, ardından Meclis Reisi oldu. 1924 yılı sonlarında Başvekilliğe yükseldi. 1925'te Paris Büyükelçiliğine tâyin olunan Fethi Bey, beş yıl bu görevini yürüttükten sonra istifâ edip, bâzı arkadaşlarıyla birlikte Serbest Cumhûriyet Fırkasını kurdu. Fakat bu fırka dört aylık bir faaliyetden sonra 17 Kasım 1930'da Fethi Bey tarafından feshedildi.

1934'te Londra Büyükelçiliğine tâyin olunan Fethi Bey, dönüşünde yeniden milletvekili seçildi. Bir süre Adâlet Bakanlığı yaptıktan sonra istîfâ edip, siyâsetten çekildi.Aynı yıl rahatsızlanan Fethi Bey bir müddet hasta yattıktan sonra, 1934'te İstanbul'da vefât etti. Fethi Beyin hâtıraları vefâtından sonra Cemal Kutay tarafından Üç Devirde Bir Adam adıyla yayınlandı.


Konular