Rehber | Kategoriler | Konular

YEşiL KERTENKELE (Lacerta viridis)

Alm. Smaragdeideechse, Fr. Lézardvert, İng. Green Lizard. Familyası: Özkertenkelegiller (Lacertidae). Yaşadığı yerler: Doğu Akdeniz memleketlerinde. Özellikleri: Uzunluğu 30-50 cm kadardır. Yeşil renginden dolayı, otlar ve yapraklar arasında kolay fark edilmez. Çeşitleri: Tek türdür.

Özkertenkelegiller familyasının yeşil renkli bir türü. Çoğunlukla tarlalarda, çayırlıklarda, orman kıyısındaki çalılıklarda rastlanır. Yeşil rengi, bitkiler arasında rahatça gizlenme imkânı sağlar. Bitkiler arasında bulunan bir yeşil kertenkelenin varlığı, ancak otların ve yaprakların kıpırdamasından anlaşılabilir. Memleketimizin kuzey kesimlerindekiler 30, güneydekiler 50 cm uzunluğa ulaşır. Boyunun üçte ikisini kuyruğu teşkil eder. Çok uzun kuyruğundan dolayı ince yapılı görülürse de, aslında tıknaz vücutludur. İri olmalarına rağmen bu türün bireyleri hızlılıklarıyla ünlüdürler. Gelişkin bacaklarında beşer parmak bulunur. Kuyrukları tutulunca, hemen kopar. Bir süre sonra yenisi sürer.

Yeşil kertenkele, diğer türler gibi etçildir. Solucan, böcek, böcek kurtçukları, akrep, çokbacaklılar ve başka küçük yaratıklarla beslenir. Dilleri çatallıdır. Böcekleri yakalamak için, yapışkan tükrükle bulanmış dillerini hızla ileriye fırlatıp geri çekerler. Ağızlarındaki sivri küçük dişler de avlarını yakalamada etkilidir. Halk arasında yaygın olan, yılanlara zehir verme olayının aslı yoktur. Ağızlarında zehir bezleri ve zehir dişleri bulunmaz. Bâzen yılan tarafından avlanarak, baş kısmından yutulan yeşil kertenkeleler görüldüğünden, bu yanlış düşünce yayılmıştır.

Yumurtlayarak çoğalırlar. Türün her iki cinsiyeti de yeşil renklidir. Ayrıca erkeklerin boğazında belirgin mavi veya sarımtrak bir leke mevcuttur. Dişilerde de beyaz ve kestâne rengi noktacıklardan oluşan iki çizgi uzanır. Koklama sinirleri, dilin ve damağın üzerinde bulunur. Dillerini sık sık dışarı çıkartarak ağızlarına aldıkları havayla koku alırlar.


Konular