Rehber | Kategoriler | Konular

URAL DAğLARI

Kuzey Buz Denizinden Hazar Denizine doğru uzanan; Rus platformu ile Sibirya platformunu birbirinden ayıran; BirleşikDevletler Topluluğu içindeki Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan devletleri içinde bulunan dağlar topluluğu. Kuzeyde Arktik Denizinden, güneyde Kazakistan'a kadar uzanan bu dağlar 2000 km uzunluklarıyla Avrupa ve Asya arasında bir sınır teşkil ederler. 63° Kuzey enleminin kuzeyinde bulunan Kuzey Urallar ince bir şerit hâlindedirler. Tepelerinin ortalama yüksekliği 900 m olan bu dağların bâzı zirveleri 1500 m'yi bulurken en yüksek tepesi olan Naroda'nın yüksekliği 1855 m'dir. Orta ve Güney Urallar'da ortalama yükseklikler daha alçaktır. Güneye indikçe silsile 250 km genişliğin üzerine çıkar. Güney Urallar Suerdlovsk boşluğunun güneyini örterler.

Ural çemberiyle beslenen başlıca nehirler; Pechora, Ob, Ural ve Emba nehirleridir. Kuzey Sibirya'nın sert iklimine batıdan gelen rüzgârları önleyen Ural Dağları sebep olmaktadır.

Bu dağların coğrafik şekilleri granit ve somaki taşlarından ve yamaçlardaki Paleozoik tabakalardan meydana gelir. Bu bölge özellikle orta bölüm olmak üzere mineral bakımdan zengindir. Bunların yanında platin, demir, gümüş, bakır ve taş tuzu daha az miktarlarda da altın, linyit, nikel ve çinko bulunur. Urallar'ın batısında bulunan kömür işletilmektedir; güneyinde de altın bulunmuştur.

On altıncı yüzyıldan beri Urallar'da çeşitli endüstri çalışmaları yapılmış fakat bölgenin modern olarak gelişmesi 1930'larda başlamıştır. Bundan sonra endüstri fabrika ve iş alanları doğuya kaymış, Ural Bölgesi Rusya'nın endüstri merkezi hâline gelmiştir. Bu bölgenin başlıca şehirleri; Mognitogorsk, Perm, Sverdlovsk, Orenburg ve Ufa'dır.


Konular