Rehber | Kategoriler | Konular
LOHUSAOTU (Aristolochia)
Alm. Osterluzei (f), Fr. Aristoloche (f), İng. Aristolochia. Familyası: Lohusagiller (Aristolochiaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Türkiye'nin çoğu yerinde farklı türleri yetişir.
Mayıs-ağustos ayları arasında, tüpsü-boru veya saksafon şeklinde, sarımsı-yeşilimsi veya kahve renkli çiçekler açan, 20-80 cm boylarında otsu bitkiler. Lohusaotu bitkisi, yılanotu, zeravent, develiotu, karga kavunu vs. gibi isimlerle çeşitli bölgelerimizde, mahallî adlarıyla bilinirler.
Lohusaotunun memleketimizin çeşitli yerlerinde bulunan 24 türü bulunmaktadır ki, bunun da on ikisi sâdece memleketimize has olarak yetişmektedir. Bu cinsin bâzı türleri, eskiden doğumlarda kullanıldığından bu ismi almıştır. Tropik ve mûtedil bölgelerde, özellikle Orta ve Güney Amerika'da yetişen 500 kadar türü bulunmaktadır. Memleketimizde yetişen türlerinin bir kısmı, tıbbî olarak kullanılmaktadır.
Kullanıldığı yerler: Lohusaotunun kalın depo kökleri vardır. Bu kökler tanen, nişasta, şekerler, uçucu yağlar, acı maddeler, reçine ve organik asitler ihtivâ eder. Halk arasında romatizmaya karşı, yaraları iyi edici olarak, yılan sokmalarına karşı, mîde ülserlerine karşı kullanılmaktadır.