Rehber | Kategoriler | Konular

KiRAZ (Prunus avium)

Alm. Vogelkirsche, Süsskirsche, Fr. Cerise, cerisier, İng. Sour Cherry. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde.

Nisan-mayıs aylarında, demet hâlinde pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, kırmızı, etli ve sulu meyveleri olan ağaç. Çiçekler etlenerek fındık büyüklüğünde kiraz adı verilen meyveleri verirler. Meyveler, dallarda iki veya üçü bir arada demetler halinde bulunur ve iyice kızarıp olgunlaşınca toplanır.

Fide kiraz ağacından, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz ağacı, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Tâze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.

Memleketimizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, napolyon, sultanî, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.

Kullanıldığı yerler: Meyvesi tâze olarak yenir. Hoşafı, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz ağacı kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak halk arasında bâzı bölgelerde kullanılmaktadır.


Konular