Rehber | Kategoriler | Konular

GöKSU KASRI

millî saraylardan.İstanbul'da Boğaz'ın incisi, son derece zarif ve göz alıcı 19. asırda yapılan Osmanlı kasırlarından birisidir.

Göksu Kasrı, ilk defâ Sadrazam Divitdar MehmetPaşa tarafından büyük bir arâzi üzerine 1752 yılında yaptırılarak Birinci SultanMahmûd Hana hediye (1730-1754) edilmiştir.Kasra,Güneştepe'sinden getirilen suyun akıtıldığı bir havuz ve bir de sebil eklendi. Daha sonra Üçüncü Sultan Selim Han (1789-1807) ve İkinci Sultan Mahmûd Han (1808-1839) bu kasrı tâmir ettirdiler. Küçüksu İskelesi ile Kasır arasında SultanÜçüncü SelimHan, 1806'da annesi Mihrişah Sultanın hâtırâsına mermerden bir çeşme ilâve ettirdi.Çeşmenin bitişiğinde de bir namazgâh yapıldı. SultanAbdülmecîd Han (1839-1861), Göksu Kasrını yıktırarak bugünkü hâliyle yeni baştan îmâr ettirdi(1857).SultanAbdülazîz Han (1861-1867) ise kasrın ön yüzünün kabartma süslerle hareketlendirilmesini, ayrıca bahçe duvarlarının parmaklıklarını ve bahçe kapılarını da aynı şekilde süslenerek hareketlendirilmesini istemiştir.Kasrın cephesinin bugünkü şekli o zamandan kalmadır.

Mermerden yapılmış olan Göksu Kasrı, bodrum üzerinde iki katlıdır. Her katta büyük bir salon etrafında dörder oda vardır.

SultanYıldırım BâyezîdHanın İstanbul'un fethinden çok önce yaptırdığı Anadolu Hisarının eteklerinde bulunan bu saray, eski devrin âbideleşmiş eserlerinden olup, diğer saraylar gibi Türkiye Büyük MilletMeclisine bağlıdır. Anadolu Hisarı ile Kandilli arasında akan Göksu ve Küçüksu Derelerinin birleştiği yerde yapılan kasra, bugün Küçüksu Kasrı denmektedir. Bu kasrın bulunduğu iki dere kenarı Osmanlılar zamânında mesîre yeriydi ve pekçok yalı vardı. Zamanla önemini kaybeden buradaki yalılar harap oldu ve 1909 Göksu taşkını ile ekserisi ortadan kalktı. Vâlide Mihrişah Sultan için kasrın karşısında yaptırılan Küçüksu Mescidi ise daha sonraları yıktırılmıştır.


Konular