Rehber | Kategoriler | Konular
DOMUZBALIğI (Phocaena phocaena)
Alm. Tümmler, Fr. Marsouin, İng. Harbor porpoise. Familyası: Yunusbalığıgiller (Delphinidae). Yaşadığı yerler: Atlantik ve Pasifik okyanusları. Özellikleri: Burunları gagasız, sırtları tek yüzgeçli memelilerdir. Ömrü: 25-30 yıl. Çeşitleri: 4 türü bilinmektedir.
Soğuk ve ılıman denizlerde yaşayan, Yunusbalığıgillerden bir memeli. Boz, mavimtrak renklidir. Siyah olanları da vardır. Diğer balıklarla beslenir. Yuvarlak kafalı, kısa burunludur. Sırtlarında üçgen biçimli küçük bir yüzgeç bulunur. Sürü halinde gezer. Akrabası yunuslar gibi gemilere eşlik etmeyi sever. Nehir ağızlarından içeri girerek balık avladığı olur.
Yazın eşleşir. Bir yıllık gebelikten sonra mayıs ayında 1-2 yavru doğurur. Yavrular 70 cm uzunluk ve 3 kg ağırlıkta olurlar.
Halk arasında bâzan yunuslarla karıştırılır. Yunuslar gaga burunludur ve gemilere eşlik ederken havaya sıçrarlar. Domuz balıkları yuvarlak burunludur, havaya sıçramazlar. Avrupa kıtasının bütün Atlantik kıyılarında ve Büyük Okyanusta bulunur. Nâdir olarak da Akdeniz'de rastlanır.