Rehber | Kategoriler | Konular
BERKE HAN
Altınordu hükümdarı. İslamiyeti kabul eden ilk Moğol hükümdarıdır.
Cengiz Hanın torunu ve Cuci Hanın oğludur. Han olmadan önce Harezm'de yaşadığı sırada, Şeyh Seyfeddin Bekarzi vasıtasıyla Müslüman oldu. 1255'te ağabeyi Batu Hanın ölümünden sonra tahta geçen oğulları Sartak ve Ulakçı hanların da kısa aralıklarla vefatı üzerine tahta çıktı.
Devleti içerisindeki iç isyanları bastıran Berke Han, yeğeni ve İlhanlı Hükümdarı Hülagu'nun gittikçe artan gücü karşısında Memlük Sultanı Birinci Baybars'la ittifak kurdu. Hülagu'nun 1258'de Bağdat'ı alarak yakıp yıkmasından sonra, Berke Han Azerbaycan üzerinde hak iddia ederek Hülagu'nun üzerine yürüdü. Ancak 1262'de Kür Irmağının kuzeyinde yapılan savaşı kaybederek Terek Irmağına çekildi. Daha sonra kendisini takib eden Hülagu'yu bozguna uğrattı.
Berke Han, 1265'te Bizanslılarca Enez'de esir tutulan Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Keykavus'u kurtarmak için yeğeni Noyan komutasında bir orduyu Balkanlara gönderdi ve Sultan'ın serbest bırakılmasını sağladı.
Berke Han, saltanatının sonlarına doğru, Pekin'de oturan Moğol Hükümdarı Kubilay'a bağlılığını kaldırdı. Böylece onun zamanında Altınordu bağımsız bir hale geldi. Berke Han, 1266'da Hülagu'ya karşı yaptığı başarılı Kafkasya seferinden dönüşte vefat etti. Naşı, Saray Batu'ya getirilerek defnedildi.
Berke Han zamanında Altınordu büyük bir devlet haline geldi. O, saltanatı zamanında Moğol İmparatorluğu üzerinde önemli değişiklikler yaptı. Kavmi arasında İslamiyeti yaydı. İdaresi altındaki bütün bölgelerde camiler ve medreseler yaptırdı. Alim ve fakihlere izzet ve itibar göstererek, ülkesine getirtti. İlmin yayılması için büyük gayret gösterdi.