Rehber | Kategoriler | Konular
iNDüKSiYON MOTORU
bir çeşit elektrik motoru. Alternatif akım ile çalışır. Buna asenkron motor da denir. Asenkron adı, devir sayısının döner alanla senkron (eş zamanlı) olmamasından gelir.
Yapı: Stator ve rotordan meydana gelmiştir.
Stator: İndüksiyon motorunun duran kısmına denir. İnce saç plâkalarının bir arada paketlenmesi ile yapılır. Bu saçların iç kısımlarında oyuklar vardır. Stator sargıları bu oyuklara yerleştirilir. Bu yerleştirme işini bobinajcılar (Bkz. Bobinaj) yapar. Bu saç paket sonradan bir gövdeye yerleştirilir.
Rotor: İndüksiyon motorunun dönen kısmına rotor denir. Rotor sincap kafesli ve bilezikli olmak üzere iki şekilde yapılır. Bu da ince sac (silisli motor sacı) plâkaların bir arada paketlenmesi ile ve bir mile sıkıca geçirilmesi ile yapılır. Bu sac paket üzerinde oyuklar ve bu oyuklarda da tek spirlik alüminyum çubuklar vardır. Bu çubuklar iki baştan kısa devre edilmiştir veya bu oyuklara sargılar yerleştirilip, uçları bileziklere bağlanır ki, bu tip rotorlara bilezikli rotorlar denir.
Bunun dışında kapakları ve yatakları motorun diğer kısımlarını teşkil eder.
Çalışması: Stator sargılarına sarılan sarıma göre bir manyetik alan meydana gelir. Motor statorunda hâsıl olan bu alan, sargının kutup sayısına (N-S-N-S) ve akımın frekansına bağlı olarak döner veya belli bir yönde belli hızda kayar. Bu hareketli alana döner alan denir. Bu alan içinde kalan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir ve bu iletkenlerden bir akım dolaşır (Bkz. İndükleme). Bu dolaşan akım da bir manyetik alan meydana getirir. Bu alan döner alanla bir itme kuvveti doğurarak, motoru harekete geçiren momenti meydana getirir.
İndüksiyon motorunun çok çeşitleri vardır. Az ârıza yapan bir motor olduğundan tercih edilir. 1/8 HP ile 220 HP ve daha geniş güçlerde îmâl edilirler. Bir, iki üç ve çok fazlı çeşitleri vardır. Özel maksatlarla yapılan indüksiyon motorlarına sık sık rastlamak mümkündür.