Rehber | Kategoriler | Konular
BiYOPSi
Alm. Biopsie (f.), Fr. biopsie (f.), İng. biopsy. Mikroskop altında inceleme yapmak üzere canlı bir dokudan parça alma. Biyopsi materyalinin incelenmesi, teşhise yardımcı olduğu gibi tedavide yönlendirici olarak da faydalıdır. Biyopsinin faydasının en çok görüldüğü alan, kanserin erken teşhisidir.
Biyopsi materyali direkt cerrahi müdahale ile veya özel bir iğne veya pens yardımıyla alınabilir. Girişim umumiyetle lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatla yapılan biyopsiye örnek olarak meme biyopsisi gösterilebilir. Memesinde şüpheli kitle bulunan kadın narkoz altındayken parça alınır.Hemen orada dondurma tekniği ile parça dondurulur ve boyanarak mikroskopla incelenir. Bu son işi bir patalog yapar.Sonuçta parça selim bir tümör parçasıysa, ufak bir ameliyatla kitle çıkarılır. Habis tümör parçası olması halinde ise, klasik meme kanseri ameliyatı yapılır.
İğne biyopsileri karaciğer, kemik iliği, böbrek gibi organlardan cerrahi müdaheleye lüzum göstermeksizin yapılabilir.
Günümüzde en mühim biyopsi şekli endoskopik biyopsilerdir. Endoskopi cihazlarıyla hasta veya şüpheli organdan görerek endoskopik pens veya aspirasyonlarla parça alınarak incelenebilir. Bu şekilde hastaya anestezi ve ameliyat tatbik edilmeksizin; nefes borusu, gırtlak ve akciğerlerden, yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı, safra yolları, kalın barsaklar, idrar yolları ve karın boşluğu içindeki organlardan biyopsi alınabilmektedir.